Sport
NOS

De cijfers achter de Klassieker: 'Voor het eerst dat Feyenoord zo'n grote voorsprong heeft'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De cijfers achter de Klassieker: 'Voor het eerst dat Feyenoord zo'n grote voorsprong heeft'

In NOS Langs de Lijn duikt data-analist Bart Frouws in de cijfers en statistieken achter de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord, die zondagmiddag bij een 0-3 voorsprong voor de bezoekers wordt gestaakt.

Een opvallende statistiek is dat Ajax in de eerste 18 minuten een balbezit van zo'n 65% had. De stand op dat moment: 0-2 voor Feyenoord. Frouws: "Feyenoord had in aanvallend opzicht nog weinig laten zien. Uit het eerste balcontact in het strafschopgebied kwam direct een goal. de tweede keer dat ze er waren: ook een doelpunt."

Giménez op dreef

Spits Santiago Giménez scoorde de eerste twee goals van de wedstrijd. Het is zijn achtste doelpunt in zes speelronden. "Vorig jaar begon hij traag, nu is hij gelijk op stoom. De laatste keer dat een Feyenoorder acht keer in zes wedstrijden scoorde, was in het seizoen 1979/'80: Peter Peterson."

"Het is de eerste keer sinds 1956, de start van de eredivisie, dat Feyenoord zo'n grote voorsprong had in Amsterdam. De laatste keer dat Ajax met een achterstand van drie doelpunten de rust in gaat, was in 1977 tegen PSV."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie