Sport
NOS

Verslag van een chaotische Klassieker: 'De beveiliging wist het ook niet meer'

foto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Verslag van een chaotische Klassieker: 'De beveiliging wist het ook niet meer'

Het duel tussen Ajax en Feyenoord is zondagmiddag gestaakt na twee vuurwerkincidenten. NOS Langs de Lijn deed verslag van de chaotische Klassieker. "De beveiliging wist het ook niet meer."

De laatste keer dat Feyenoord met 3-0 voor stond in Amsterdam, was in 1960. "Bij Feyenoord blaken ze van het zelfvertrouwen, bij Ajax kennen ze elkaars voornaam niet eens", vat Hugo Borst de Klassieker tijdens de rust samen. "Ik vrees dat ik niet tot een andere conclusie kan komen dan dat Sven Mislintat (de technisch directeur van de club, red.) een legioen van vreemdelingen heeft verworven."

Hij noemt Josip Sutalo als voorbeeld. Ajax nam de 23-jarige Kroatisch international voor 21 miljoen over van Dinamo Zagreb. "Die jongen weet niet wat hem overkomt." Een ander voorbeeld: Anton Gaaei, overgenomen van het Deense Viborg. Gaaei veroorzaakte de tweede tegentreffer van de middag.

'Geen beginnersfouten, maar blunders'

"Hij geeft een krankzinnige bal door het centrum", zegt Borst. "Dan denk je: dit doe je niet eens bij de pupillen, laat staan bij Ajax. Het zijn niet eens beginnersfouten, er wordt gewoon geblunderd. Op het veld zijn ze de weg kwijt, op de bank weten ze het niet meer en op de tribune is er sprake van wanhoop en frustratie. En de club is ook nog eens een gigantische bestuurlijke puinhoop."

Onduidelijkheid tijdens eerste, tijdelijke staking

Verslaggever Jan-Kees van der Kun deed ter plekke verslag van de chaos die ontstond nadat het duel voor de eerste keer werd gestaakt, vlak voor rust. "De beveiliging wist het ook niet meer. Stewards zeiden dat iedereen weg moest omdat de wedstrijd definitief gestaakt zou zijn, maar tegelijkertijd gingen de deuren dicht omdat er sprake was van ongeregeldheden buiten het stadion."

"Ik heb mensen gesproken die vaststonden op de eerste verdieping terwijl hun kinderen nog boven in het stadion zaten. Ze wilden naar boven, maar beveiligers hielden ze tegen. Naar buiten konden ze vanwege die vermeende ongeregeldheden ook niet. Maar buiten is het rustig. Er is behoorlijk wat politie en ME aanwezig, maar het is niet zo dat de pleuris uit is gebroken. Er is, kortom, veel onduidelijkheid."

'Eenmaal buiten is buiten'

"Er staan buiten veel mensen die weer graag naar binnen willen, maar dat niet mogen omdat ze nu eenmaal naar buiten zijn gegaan. Mensen bij de ingang van het stadion zeggen: eenmaal buiten is buiten. Zelfs bij een 0-3-achterstand willen supporters liever de rest van de wedstrijd zien. Maar dat zit er niet meer in voor ze."

Willen de supporters gezien het wedstrijdverloop überhaupt wel terug het stadion in, vraagt Henry Schut zich af. Van der Kun: "Ik heb het ze gevraagd. Je krijgt eerst die hele stortvloed aan woorden die je gebruikt als je ploeg het zo ontzettend slecht doet. Maar dat wordt uiteindelijk weer afgesloten met: 'Eens een Ajacied, altijd een Ajacied'. Ze willen de hele rit uitzitten." De rit wordt niet meer uitgezeten: de wedstrijd wordt na een tweede vuurwerkincident definitief gestaakt.

Verslaggevers Jan-Kees van der Kun en Onno Beukers schetsten in de uren na de staking de situatie bij de ArenA. Van der Kun deed dat vanuit het stadion, Beukers stond buiten.

"Hooligans gooiden vuurwerk en fakkels richting de ME en ramden op de deuren", zegt Beukers even na 17.00 uur. "De ME heeft traangas ingezet en de hoofdingang wordt door een linie van de ME geblokkeerd."

Hooligans dringen ArenA binnen

Op sociale media kwamen beelden naar buiten van hooligans die het stadion waren binnengedrongen. Beukers: "Het verbaast me niet dat dat is gebeurd. Ze riepen dat Mislintat en het bestuur moesten oprotten."

Van der Kun om 17.10 uur, vanuit het stadion: "Het was onrustig omdat mensen niet naar buiten mochten omwille van hun eigen veiligheid. Het begint inmiddels wat rustiger te worden. Mensen staan toe te kijken en de echte relschoppers zijn verplaatst naar andere delen van het stadion."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie