Economie
WNL

Techambassadeur Constantijn van Oranje: 'De Nederlandse techsector dreigt de boot te missen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Techambassadeur Constantijn van Oranje: 'De Nederlandse techsector dreigt de boot te missen'

Innovaties naar de markt brengen, daar zijn we in Nederland niet heel goed in volgens techgezant prins Constantijn van Oranje. Hij pleit daarom namens brancheorganisatie Techleap voor aanpassing van de fiscale regels. "We zijn al 6 jaar lang bezig om stimuleringsmaatregelen te realiseren die in landen als Frankrijk en Engeland wel zijn doorgevoerd. Wij hebben kansen laten liggen."

Belastingregels

Techbedrijven kunnen vaak nog geen hoge lonen betalen en bieden hun werknemers daarom aandelen. "Er wordt in Nederland veel belasting geheven over deze salarisregeling. Dat maakt Nederland minder aantrekkelijk voor nieuw talent", zegt Van Oranje. Ook is de regeling heel complex waardoor veel bedrijven er volgens de techambassadeur maar niet aan beginnen. Door werknemers geen mede-eigenaar te maken, kan de welvaart niet worden verdeeld, stelt van Oranje. "Je ziet dat in Engeland medewerkers na een succesvolle beursgang hun geld herinvesteren in nieuwe ondernemingen."

Namens Techleap is prins Constantijn in gesprek met het ministerie om de belastingregels te veranderen. "Bij Economische Zaken zou je meer drive en prioriteit verwachten. Wij hebben uitgerekend wat het oplevert als je meer mensen hebt die kunnen investeren. Als je daarin een opwaartse spiraal weet te creëren dan kan dat 4 miljard aan belastinginkomsten per jaar opleveren", vertelt hij.

Investeringen

De overheid investeert via het Nationale Groeifonds en Invest-NL in innovatie. "Aan publiek geld ontbreekt het niet", benadrukt Van Oranje. Wel moeten de ondernemingen die daaruit voortkomen beter bestand zijn tegen overnames uit het buitenland, stelt hij. Volgens prins Constantijn is Nederland slecht in het benutten van wetenschappelijke uitvindingen. "Denk niet als universiteit dat met een nieuwe uitvinding al gelijk een bedrijf is ontstaan. Daar is nog veel meer voor nodig." Van Oranje: "Ga met het bedrijfsleven in gesprek onder welke voorwaarde dat kan."

Daarnaast is hij namens brancheorganisatie Techleap in gesprek met pensioenfondsen om investeringen in de techsector te stimuleren. "Als je bedenkt dat de grootste investeringskracht bij de pensioenfondsen zit en dat geld dan niet bij startups terechtkomt, dan is dat echt een gemiste kans."

Video niet beschikbaar

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie