Sport
NOS

Stelling van Borst: 'Wij houden niet meer van Oranje'

  1. Nieuwschevron right
  2. Stelling van Borst: 'Wij houden niet meer van Oranje'

Oranje heeft plaatsing voor het EK veiliggesteld. Een 1-0-zege op Ierland, vrijdagavond, was daarvoor genoeg. Het Nederlands elftal mag er dan wel bij zijn volgend jaar, Hugo Borst is verre van euforisch. Het is moeilijk om van het huidige Oranje te houden, betoogt hij in NOS Langs de Lijn.

Video niet beschikbaar

Als bondscoach Ronald Koeman na afloop van het duel een kritische vraag krijgt over de matige spelwijze, antwoordt de bondscoach geïrriteerd en chagrijnig. "Een toon die van weinig respect getuigt", aldus Borst. "Arman (de commentator die de vraag stelde, red.) staat er ook namens volk en vaderland, die het niet om aan te gluren vond. Dan mag je best kritisch zijn."

'Het is moeilijk om te houden van dit Oranje'

De tevreden reacties van het brede publiek op de EK-plaatsing, zorgen voor verbazing bij Borst. De tijd dat het nationale elftal in staat was om betoverend voetbal te laten zien, is volgens Borst al lang voorbij. "Ook onder Louis van Gaal konden we eigenlijk best moeilijk houden van dit Nederlands elftal. Er is eigenlijk geen enkele speler die ons kan bekoren, is wat ik om mij heen voel."

Borst kan zijn stelling eigenlijk moeilijk stelliger formuleren. "Ik hou niet meer van Oranje."

Quote

Er is eigenlijk geen enkele speler die ons kan bekoren

Hugo Borst

Natuurlijk, Borst weet dat er mensen zijn die de zege belangrijker vinden dan de manier waarop. En ja, hij weet ook dat er supporters zijn die genieten van de sfeer die er rond wedstrijden van Oranje hangt. Of het voetbal nou matig is of niet. Henry Schut bijvoorbeeld, die het duel met Ierland in het stadion bekeek en naar eigen zeggen "een hartstikke leuke avond heeft gehad".

Wave na tien minuten

"Het was ongelofelijk gezellig en sfeervol", zegt Schut. "De sfeer was heel goed. Mensen hadden er zin in - na een minuut of tien werd de eerste poging tot de wave al gedaan. Ik denk dat we 'm ongeveer 23 keer deden."

Zoiets is vooral leuk voor kinderen, reageert Borst.

Het gaat Borst vooral om de bril waardoor iemand naar de nationale ploeg kijkt. "Op welke manier kijk je? Wil je een winnend Nederlands elftal zien? Wil je voetballers met uitstraling zien?"

Wat vinden de luisteraars?

Luisteraars kunnen hun mening delen via de NPO Radio 1-app. De stelling is verre van populair, getuige het grote aantal oneens-stemmers. "Blijf altijd van Oranje houden", schrijft Bert bijvoorbeeld. "Als je kind een keertje matig speelt, hou je toch ook niet ineens niet meer van je kind?"

Benno schrijft dat Borst blij moet zijn dat Nederland weer structureel aanwezig is op eindtoernooien. "We hebben niet lang geleden nog twee toernooien gemist. Het is toch geweldig dat er weer een oranjezomer aankomt?"

Volgens Jose moet Borst rekening houden met de afwezigen. "Als er zoveel geblesseerd zijn, is het moeilijk om een goed team neer te zetten. Gelukkig hebben we nog even. Ik ben fan en dat blijf ik ook."

Karin is het wel eens met de stelling. "Het spel was niet om aan te gluren. Ik ben naar bed gegaan met een goed boek." Ook Els is het eens. Ze noemt haar relatie met het Nederlands elftal "een relatie zonder spanning en energie. Het wordt snel saai, maar er kan natuurlijk altijd nog aan gewerkt worden om het vuur weer aan te wakkeren."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie