Sport
NOS

'Nooit meer grote sportevenementen in 'foute' landen'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nooit meer grote sportevenementen in 'foute' landen'

In 'Nooit meer Qatar' betogen meerdere schrijvers dat grote sportevenementen nooit meer in een land gehouden mogen worden dat mensenrechten schendt. Medeauteurs Jurryt van de Vooren en Jan Kooy waren te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

"Hoe is het mogelijk dat de Fifa zo is verdwaald? Hoe is dat gekomen? Het is toch een dieptepunt van de Fifa. Als gevolg van het sportevenement zijn duizenden doden gevallen bij het bouwen van de infrastructuur. Dat is direct het gevolg van dat WK voetbal", zegt Van de Vooren.

Sportwashing

"Sportwashing wordt in heel veel landen gebruikt om hun belabberde reputatie op te poetsen", vult Kooy aan. "Rusland met het WK in 2018, China met de Olympische Spelen. Wij proberen met zijn allen aandacht te vragen voor wat er echt speelt in dit soort landen. Sportorganisatie moeten kiezen voor landen waar mensenrechten wel worden gerespecteerd."

"Voetbal is veel te mooi geworden om alleen maar aan de Fifa over te laten", aldus Van de Vooren. "Voetballers en voetballiefhebbers die daarheen gaan komen daardoor in de problemen. Zelfs grote sponsoren als ING en Albert Heijn voelen zich niet zo gelukkig met de voetbalwereld van dit moment. Het wordt afgewimpeld op voetballers die toevallig in deze tijd pieken. Hoe willen we dan verder met het voetbal?"

Compenseren

"We moeten het WK in Qatar gaan associƫren met mensenrechtenschendingen, zodat Fifa de toernooien anders gaat toekennen. En ook zodat ze iets gaan doen aan de schade die ze hebben berokkend aan duizenden mensenlevens", zegt Kooy. "Ik hoop echt dat Fifa compensatie gaat betalen aan de slachtoffers en nabestaanden van al die duizenden mensen die om het leven zijn gekomen en geen loon uitbetaald hebben gekregen. Het is echt een grof schandaal wat er gebeurt in Qatar."

oog qatar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie