Politiek
KRO-NCRV

Er wacht Wopke Hoekstra een lastig examen: 'Hij moet niet gaan stotteren of blunderen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Er wacht Wopke Hoekstra een lastig examen: 'Hij moet niet gaan stotteren of blunderen'

Na bewogen jaren in de Nederlandse politiek staat Wopke Hoekstra nu voor een carrière in Europa. Maar voor hij zichzelf daadwerkelijk Eurocommissaris mag noemen, staat hem maandagavond nog een kritisch verhoor in het Europees Parlement te wachten. "En dat is zeker geen gesprek voor de bühne", zegt Trouw-journalist Christopher Schmidt bij Spraakmakers.

Wopke Hoekstra wordt ondervraagd door Europees Parlement

Lange voorbereiding

Je kunt het verhoor van Hoekstra zien als een mondeling examen. En de voormalig Minister van Buitenlandse Zaken heeft zijn huiswerk grondig gedaan. "Hoekstra is al sinds 1 september bezig met de voorbereidingen", vertelt Schmidt. Dat is wel even anders dan voorganger Frans Timmermans, die tijdens zijn verhoor in 2014 nog gewoon minister was. "Je kunt enerzijds zeggen dat Hoekstra onzeker is, maar aan de andere kant is hij wel goed voorbereid."

Politieke belangen

Voor velen kwam het als een verrassing toen Wopke Hoekstra als opvolger van Frans Timmermans door Rutte naar voren werd geschoven, en niet D66-minister Sigrid Kaag die met haar internationale ervaring en klimaatkennis de favoriet leek. "In dit soort gevallen spelen er twee processen naast elkaar", legt politiek journalist Schmidt uit. "Aan de ene kant heb je de belangen in de Nederlandse politiek, waar Hoekstra en Kaag concurreerden en Rutte specifiek voor Hoekstra koos. Aan de andere kant de Europese belangen, waar achter de schermen voor een christendemocraat werd gepleit."

Quote

Hij moet niet gaan stotteren of blunders gaan maken. Want dan kan het nog moeilijk worden.

Christopher Schmidt (politiek journalist Trouw)

'Blij dat Timmermans weg is'

Die christendemocraat werd dus Wopke Hoekstra. Van de Christelijke partijen in de commissie heeft hij weinig te vrezen. "Je merkt in Brussel dat mensen blij zijn dat Timmermans weg is en er een meer conservatieve man voor terug komt", stelt Schmidt. En gek genoeg lijken volgens hem ook de groene partijen Hoekstra niet veel in de weg te liggen: "Hij is de afgelopen maand bij veel parlementariërs langs geweest om te praten, en vragen wat ze van hem willen."

Geen bokken schieten

Toch is het volgens Schmidt maandagavond geen gesprek voor de bühne. "Hij zal een harde dobber krijgen aan de sociaaldemocraten”, stelt de Trouw-journalist. Toch denkt hij dat Hoekstra het wel gaat halen. "Tenzij hij bokken gaat schieten. Hij moet niet gaan stotteren of blunders gaan maken. Want dan kan het nog moeilijk worden."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie