Buitenland
AVROTROS

Verkeersregels in heel Europa gelijktrekken 'gaat te ver' volgens Europarlementariër

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verkeersregels in heel Europa gelijktrekken 'gaat te ver' volgens Europarlementariër

Alle verkeersregels uit je hoofd leren van het land waar je op vakantie gaat is nog niet zo makkelijk. Zeker omdat ze vaak veranderen. Is het tijd voor Europa-brede verkeersregels?

Een cruise-control-verbod, een boete omdat je met teenslippers aan rijdt, of vanwege de oordopjes in je oren: de verkeersregels in Europese landen verschillen nogal van elkaar.

Lastig alles te onthouden

Een van de nieuwere verkeersborden in Frankrijk is de witte ruit. Die geeft aan dat die rijstrook alleen gebruikt mag worden als je met twee of meer personen in de auto zit, om zo het milieu te ontzien. Je moet het maar weten.

Verkeersrechtadvocaat Bert Kabel krijgt regelmatig vragen van mensen over wat ze met een buitenlandse verkeersboete moeten. Zelf kent hij ook niet alle verkeersregels in elk land. "Ik heb me ook schuldig gemaakt aan het overtreden van sommige verkeersregels. Zo mocht je in België op sommige plekken geen cruise control gebruiken terwijl ik dat wel deed."

Harmoniseren

Kabel wil dat de verkeersregels worden geharmoniseerd. Het moet in elk land hetzelfde zijn, vindt hij. "Je hoort de wet te kennen, maar dat is in de praktijk soms heel lastig. Het wordt wel een wirwar aan regels nu. Dus ik vind dat Europa dit moet aanpakken en regels moet gaan gelijkstellen.''

Kabel vindt dat je niet van een vakantieganger kan verwachten dat alle verschillende verkeersregels worden gecheckt. "Je kan niet voordat je op vakantie gaat de Belgische, Franse en Spaanse verkeerswet gaan bestuderen om te kijken wat wel en niet is toegestaan, dat gaat denk ik te ver."

Waarschuwingsborden

Europarlementariër voor het CDA Tom Berendsen kent ook niet alle verkeersregels in alle Europese lidstaten. En dat is ook eigenlijk niet te doen, vertelt hij. "Het is altijd verstandig om eigen verantwoordelijk te nemen en je in te lezen over de regels in een ander land. Het is te makkelijk om te zeggen: trek de regels gelijk."

Berendsen ziet wel dat de verkeersregels enorm verschillen van elkaar. "Ik ben bijvoorbeeld wel voor het gelijktrekken van waarschuwingsborden. Dat hebben we ook afgesproken met elkaar, ook met landen die geen lidstaat zijn, dat we daarnaartoe werken."

Niet in elke gemeente nieuwe borden

Maar Europarlementariër Berendsen vindt het echt te ver gaan om nu alle verkeersborden te vervangen, zodat overal in Europa dezelfde borden zijn. "Stel je voor dat alle gemeenten in Nederland borden uit het perk moeten trekken om ze voor veel geld te vervangen voor nieuwe. Dat gaat te ver."

"Maar als er nieuwe verkeersborden bijkomen, dan moet er wel gelet worden op dat iedereen het begrijpt", vertelt de Europarlementariër. "Maar echt niet met terugwerkende kracht."

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie