Cultuur & Media
KRO-NCRV

De 7 talen van Frans Timmermans: 'In het Heerlens voelt hij zich waarschijnlijk het meest thuis'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De 7 talen van Frans Timmermans: 'In het Heerlens voelt hij zich waarschijnlijk het meest thuis'

De reacties liepen uiteen van 'linkse Messias' tot 'witte man die symbool staat voor oude politiek' toen het nieuws bekend werd dat Frans Timmermans lijsttrekker wil worden van de PvdA en GroenLinks. Bij De Taalstaat kijken we alleen naar zijn taal, of beter: talen.

Video niet beschikbaar

Speeches

"Hij is een goed spreker", zegt taalwetenschapper René Appel die de taal van Timmermans het afgelopen week heeft geanalyseerd. Hij laat een fragment uit een toespraak van afgelopen week horen. 'Enthousiast', 'prachtig', 'gigantische uitdagingen' en ze gaan het 'schouder aan schouder' doen, sprak Timmermans over de samenwerking. "Hij kiest de juiste woorden voor zo’n toespraak", valt Appel op.

En in speeches laat Timmermans vaak stiltes vallen en herneemt hij het woord weer. "Hij is niet vies van enige pathos", zegt Appel.

Vreemde talen

Als Eurocommissaris in Brussel kan Timmermans zijn "verbale prestaties" goed kwijt, zegt Appel. Naast Nederlands spreekt Timmermans Frans, Engels, Italiaans, Duits en zelfs Russisch.

Een zevende taal die Timmermans beheerst is het Heerlens. Doordat hij is geboren in de Limburgse stad en hier in zijn jonge jaren heeft gewoond, is het volgens Appel ook wel een soort 'oertaal'. "Waarschijnlijk voelt hij zich daar het meest in thuis."

Limburgs en Heerlens

En hoewel je Timmermans zelden Heerlens hoort spreken, heeft hij bij De Taalstaat een fragment gevonden van de Limburgse zender L1. "Mensen in het Westen denken dat het Heerlens gewoon Limburgs is, maar het is niet allemaal hetzelfde. Het Limburgs heeft onderscheidende dialecten en het Heerlens is dus één van de zeven talen die Timmermans spreekt."

Ster advertentie
Ster advertentie