Politiek
WNL

Politiek spel in Brussel rond Hoekstra: 'Hoorzitting wordt zware klus'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politiek spel in Brussel rond Hoekstra: 'Hoorzitting wordt zware klus'

Het wordt voor aspirant-Eurocommissaris Wopke Hoekstra niet makkelijk om door de hoorzitting van het Europees Parlement te komen. Dat zegt CDA-Europarlementariër Tom Berendsen in Sven op 1. Volgens de christendemocraat tellen niet alleen de ideeën van Hoekstra, maar is er een politiek spel gaande rond zijn persoon.

Hoekstra, die in Brussel de opvolger moet worden van lijsttrekker voor GroenLinks-PvdA Frans Timmermans, moet over ruim twee weken verschijnen voor het Europees Parlement. De gewezen buitenlandminister en CDA-leider zal sceptische Europarlementariërs op 2 oktober moeten overtuigen dat de Europese samenwerking en het klimaat bij hem in goede handen zijn.

"Hij wordt echt gedrild, drie uur lang. Hij moet antwoorden geven op vragen waarvan je weet dat de helft van de zaal dat goede antwoorden vindt en de andere helft niet. Het wordt een zware klus", zegt Berendsen, lijsttrekker voor het CDA tijdens de Europese verkiezingen volgend jaar.

Volgens Berendsen gaat het tijdens de hoorzitting niet alleen om de inhoud. "Het gaat om de hele politiek die eromheen hangt. Er zijn allerlei partijen die een jaar voor de Europese verkiezingen en een paar maanden voor de Nederlandse verkiezingen er alle belang bij hebben om hier een spel van te maken en dit politiek in te kleuren. Ik denk helaas dat de hoorzitting daar ook van in het teken zal staan."

Het leidt volgens Berendsen tot een "politiek steekspel".

'Zijn cv staat buiten kijf'

Het Europees Parlement kan Hoekstra's verrassende benoeming tot klimaatman van de Europese Commissie officieel niet blokkeren. Maar als het parlement zich frontaal tegen hem keert, kan dat voorzitter Ursula von der Leyen of Hoekstra zelf wel bewegen er toch van af te zien. Ondertussen wordt er druk gelobbyd voor Hoekstra, erkent Berendsen. "Achter de schermen is er contact met allerlei mensen. Het is een wondere wereld, dat Europees Parlement. In de aanloop naar de hoorzitting zal er nog heel veel gesproken worden."

Berendsen denkt dat Hoekstra uiteindelijk een meerderheid aan zijn zijde krijgt. "Zijn cv staat buiten kijf. Hij is een goede minister van Buitenlandse Zaken en een goede minister van Financiën geweest en kan deze klus echt aan." Kiest Brussel voor Hoekstra, dan kan hij volgens Berendsen "goed werk leveren voor Europa richting die klimaatonderhandelingen".

'Vaker moddergooien in Brussel'

Volgens de CDA'er is het Europees Parlement steeds politieker geworden. "Je ziet dat in sommige lidstaten er twee grote politieke blokken tegenover elkaar staan, zoals in Spanje en Griekeland. Dat zie je nu ook steeds meer terug in het Europees Parlement, met ook de stijl die daarbij hoort. Het is wat steviger, het is vaker moddergooien."

Berendsen maakt zich daar zorgen over. "Juist Europees beleid moet vanuit het midden vormgegeven worden, met brede meerderheden. Het is leuk dat het wat politieker wordt in het Europees Parlement, maar we moeten uitkijken dat het niet ten koste gaat van fatsoenlijk beleid dat werkt in heel Europa."

Tom Berendsen (CDA-lijstrekker voor EU) over de positie Wopke Hoekstra in Brussel: 'Er wordt een politiek spel gespeeld' (15 september 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie