Politiek
KRO-NCRV

Hoogleraar parlementaire geschiedenis: nog nooit zo’n grote bende gezien

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogleraar parlementaire geschiedenis: nog nooit zo’n grote bende gezien

Geen nieuw kabinet, geen ridderzaal, geen glazen koets. Waar Prinsjesdag normaal gesproken de hoogmis van het politieke jaar is, stemt de huidige politieke situatie tot weinig ceremoniële feestvreugde. "Het is vaker vertoond dat de formatie lang duurt", zegt hoogleraar Carla van Baalen, "maar nog nooit dat er nog niet is onderhandeld." Dat zegt ze bij 1 op 1.

Nieuwe verkiezingen

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen noemt het "zorgwekkend" dat de formatie zo langzaam verloopt en dat politici er niet samen uit schijnen te komen. Ze noemt het al een halfjaar durende overleg over het samenstellen van een nieuw kabinet "een grote bende". "Vijf van de zes potentiële coalitiepartners stellen eisen over wie er wel en niet mogen onderhandelen."

Of er nieuwe verkiezingen lonken? Ze hoopt van niet, want dit demissionaire kabinet "loopt al op de allerlaatste benen" en dan zullen ze toch moeten doorstrompelen tot de volgende verkiezingen. "Dan kun je in de buurt komen van een crisisachtige sfeer."

Geen goede formatiemodus

Zijn de politici nooit echt uit die campagnemodus gekomen en hangen ze daar nog in met de eisen van de eigen partij-achterban? Dat denkt Van Baalen niet. Ze vindt vooral dat ze niet in de goede formatiemodus zijn gekomen. "Landsbelang gaat boven partijbelang", vindt de hoogleraar. Dus moeten de partijen snel aan het werk en ophouden met te veel eisen stellen met wie je aan tafel wilt zitten, denkt ze. "Dat vind ik het meest opmerkelijke obstakel van deze formatie."

Vertrouwen in de politiek

Het vertrouwen in de politiek zal mede door die stokkende formatie - naast de vertrekkende en afgetreden ministers - verder afnemen. Maar die nieuwe verkiezingen zou volgens Van Baalen ook niet veel verbeteren. "Ik heb de peilingen bekeken en daar komt grofweg dezelfde uitslag uit. Stel dat er dan wéér dezelfde mensen zitten? Dat zou vreemd zijn, dan wordt het tijd voor nieuwe politieke leiders."

Hoogleraar Parlementaire Geschiedenis: nog nooit zo'n grote bende gezien

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie