Politiek
KRO-NCRV

Roep om democratische vernieuwing: 'We leven in een diplomademocratie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Roep om democratische vernieuwing: 'We leven in een diplomademocratie'

We leven met z’n allen in een democratie, maar volgens kunsthistoricus en mede-oprichter van Bureau Burgerberaad, Eva Rovers, wel in een verouderde vorm daarvan. Ze is aanjager van democratische vernieuwing en pleit onder andere voor burgerberaden. "De politiek moet zich kwetsbaar opstellen en de bevolking vragen mee te helpen om de grote problemen op te lossen", stelt Rovers bij Spraakmakers.

Eva Rovers over burgerberaden en ons achterhaalde democratische systeem

Deze burgerberden, waarin de bevolking de politiek adviseert, zijn niet bepaald nieuw. Ze stammen namelijk uit het oude Griekenland: "In die tijd werden politici geloot", legt Rovers uit. "Daar duurde een termijn ook veel korter, zo’n 2 jaar. Om zo te voorkomen dat de macht zou samenklonteren." Wel was er een groot nadeel in die dagen: alleen (rijke) mannen mochten meedoen.

'Diplomademocratie'

"Tegenwoordig hebben we de democratie uitbesteed aan beroepspolitici. Dat is een grote en gemiste kans", vervolgt Rovers. "Alle onderwerpen die vandaag de dag aan bod komen, van gaswinning tot migratie, daar wil je als samenleving over meepraten en beslissen."

Daarnaast speelt partijbelang volgens de kunsthistoricus een grote rol binnen de hedendaagse democratie en is de politiek geen goede representatie van de samenleving: "We leven in een diplomademocratie. Hoe meer diploma’s, hoe meer macht je kunt uitoefenen. Dat maakt ze helemaal niet representatief."

Quote

En er moet uiteindelijk iets mee gedaan worden, daar zie ik het nog wel eens mis gaan.

Eva Rovers over burgerberaden

Eerste burgerberaden in de provincie

Daarom pleit Rovers voor meer burgerparticipatie en dus de burgerberden, waarin de bevolking actief meepraat over grote thema’s. Dat gebeurt nu al in de provincies Zeeland en Gelderland, volgens Rovers een goede ontwikkeling, mits deze goed wordt uitgevoerd. "Ik zie dat er uit een burgerberaad altijd wel iets goeds komt. Maar om dat te bereiken is het wel belangrijk om zo’n beraad goed te organiseren. En er moet uiteindelijk iets mee gedaan worden. Daar zie ik het nog wel eens mis gaan."

'Niet bang zijn om hulp te vragen'

Of we dit soort burgerberaden in de toekomst vaker gaan zien, ligt vooral aan de zittende politiek. Als het aan Eva Rovers ligt, moet deze zich vooral kwetsbaar opstellen in een crisissituatie en niet bang zijn om het volk om hulp te vragen. "En als je dat doet, dan zie je dat een merendeel van de mensen wil helpen en er ook toe in staat is."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie