Politiek

Reacties op regeerakkoord: van positief, opgelucht tot uiterst teleurgesteld

KRO-NCRV
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Reacties op regeerakkoord: van positief, opgelucht tot uiterst teleurgesteld

Van optimisme, opluchting tot 'uiterst teleurgesteld'. Experts vanuit onderwijs, wetenschap, defensie en gezondheidszorg reageren bij Spraakmakers op het gepresenteerde coalitieakkoord. Wat betekent dit voor de toekomst van deze sectoren?

'Uiterst teleurgesteld'

'Bewegingsprofessor' Erik Scherder is “uiterst teleurgesteld” in het regeerakkoord. “In het hele regeerakkoord staan twee zinnen over sport en beweging.” Juist in een tijd waarin we twee pandemieën hebben die volgens hem beiden relatie hebben tot overgewicht, vindt hij de ambitie voor een gezonde generatie in 2040 veel te zwak.

“Dit is precies wat we niet hadden afgesproken”, regeert Scherder op het gebied van preventie. “Je offert zo een generatie op.”

'Positief gestemd'

Docent op het mbo en hbo Karim Amghar is positief gestemd over de ambitie van coalitie op het gebied van onderwijs. Hij strijdt al jaren voor kansengelijkheid. “Vooral de zin gelijke kansen vragen een ongelijke aanpak zodat elk kind de beste kans krijgt. Dat vind ik erg tof, dat betekent dat ze luisteren.”

Hij mist wel de PvdA en GroenLinks omdat hij hen vertrouwd dat de plannen ook echt uitgevoerd gaan worden.

'Opluchting, geen euforie'

Bij voormalig Commandant der Strijdkrachten Mart de Kruif overheerst opluchting op het gebied van Densie, maar geen euforie. “We gaan maken wat stuk is, maar of het overeind blijft weet ik niet”, refereert hij aan de verwaarloosde staat van ons defensie-apparaat door jaren van bezuinigingen.

Hij is blij met aankondingen voor meer loon voor defensie-ambtenaren, maar mist een blik in de toekomst.

'Van hero naar zero'

Lector Verpleegkundig Leiderschap Pieterbas Lalleman was ‘flabbergasted’ toen hij het regeerakkoord las waar met geen woord gerept werd over verpleegkundigen. “We vergeten in de grootste crisis de belangrijkste beroepsgroep terwijl zij ervoor kunnen zorgen dat wij weer een biertje kunnen gaan drinken, gaan sporten of de cultuursector kunnen draaien. Voor nu en de toekomst. We gaan van hero naar zero”, zegt hij.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie