Politiek
NOS

Johan Remkes mag mogelijkheid minderheidskabinet gaan onderzoeken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Johan Remkes mag mogelijkheid minderheidskabinet gaan onderzoeken

Johan Remkes (VVD) mag gaan onderzoeken of het mogelijk is een minderheidskabinet te vormen. Dat is de uitkomst van het debat in de Tweede Kamer over de kabinetsformatie. Een meerderheid steunt een voorstel van de VVD om de 70-jarige oud-minister aan te stellen. Hij gaat werken aan een nog nader te bepalen combinatie uit VVD, D66 en CDA. "Het moeilijkste wordt waarschijnlijk het ijs breken tussen Kaag en Rutte," zegt politiek verslaggever Wilco Boom in het NOS Radio 1 Journaal.

In het debat werd eens te meer duidelijk dat dat nog een hele klus wordt. De sfeer tussen de twee winnaars van de verkiezingen, Rutte en Kaag, is er de afgelopen dagen niet beter op geworden. Veel aandacht ging in het debat uit naar de H.J. Schoo-lezing die Kaag gisteravond hield.

Steken onder water

Daarin deelde de D66-leider diverse steken onder water uit aan Rutte. Zo hekelde ze zijn leiderschap door te spreken over "regelen en ritselen zonder visie". Ook betoogde ze dat de overheid de afgelopen 20 jaar niets groots tot stand heeft gebracht. Een groot deel van die tijd was Rutte premier.

Verschillende partijen wilden een reactie daarop van de VVD-leider, maar die zweeg in alle toonaarden. "Ik vind er van alles van, maar ik heb besloten er geen commentaar op te geven. Ik wil al mijn energie richten op de vorming van een nieuw kabinet", zei Rutte.

Volgens PVV-voorman Wilders gaat dat er nooit komen. "Dat wordt toch nooit meer wat tussen jullie?" Door niet te reageren blijkt dat Rutte er alles voor over heeft om weer in het Torentje te komen, ook al wordt hij vernederd door Kaag, zo betoogde hij. Wilders wil zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen.

Kaag toonde zich verbaasd over de ophef die haar toespraak had veroorzaakt. Ze had helemaal niet specifiek Rutte op het oog met haar opmerkingen. "Ik heb niets nieuws gezegd. Ik zeg dit al anderhalf jaar. De kritiek heeft ook betrekking op mijn eigen doen en laten."

Genoeg vertrouwen

Grote vraag blijft of er nog voldoende vertrouwen is tussen Rutte en Kaag om verder te werken aan een kabinet. Rutte benadrukte dat hij niet gaat trouwen met Kaag, maar dat hij politieke samenwerking met D66 nog steeds ziet zitten. "Stap voor stap", wil hij de komende periode in, in het belang van Nederland.

Kaag houdt hoop op een meerderheidskabinet, al is dat niet de opdracht van Remkes. "Voor ons liggen alle varianten op tafel, minderheid en meerderheid", zei ze. Dat leidde tot enige verbazing bij andere partijen, omdat de conclusie van de afzwaaiende informateur Hamer juist was dat een meerderheidskabinet niet mogelijk is.

Een minderheidskabinet moet voor alle voorstellen steun zoeken bij de oppositie. Maar PvdA en GroenLinks lieten al weten dat zij niet zomaar zullen meewerken. GroenLinks-leider Klaver: "We zullen nooit een minderheidskabinet gedogen." "Tegen rechts beleid zullen wij keihard oppositie voeren", zei PvdA-leider Ploumen. De twee partijen steunen het voorstel om Remkes aan te stellen als nieuwe informateur niet.

"De verhoudingen op het Binnenhof zijn enorm verzuurd, vooral sinds het debat in april waarin een motie tegen Mark Rutte werd aangenomen. De verhoudingen zijn zo verstoord, dat ook de vorming van een minderheidskabinet moeilijk zal worden," zegt Wilco Boom.

Remkes moet als nieuwe informateur formatie vlot trekken

Ster advertentie
Ster advertentie