Podcast

Hét buzzword van de formatie: stabiliteit. 'Terwijl het gaat om macht'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hét buzzword van de formatie: stabiliteit. 'Terwijl het gaat om macht'

'Stabiliteit' lijkt hét stopwoordje in de formatie. Rutte wil niet met PvdA én GroenLinks praten onder het mom van stabiliteit en Kaag niet met de ChristenUnie. Het is een slim frame, zeggen oud-spindoctors Julia Wouters en Jack de Vries. "Het gaat helemaal niet om stabiliteit, het gaat om macht", zegt Wouters in de podcast De Spindoctors.

In de podcast schuiven de twee voormalig media-adviseurs wekelijks aan om te praten over frames tijdens de formatie. Het woord ‘stabiliteit’ valt steeds meer op.

#3 - Bijltjesdag op ’t Binnenhof (S02) - De Spindoctors

Macht

Rutte’s VVD heeft in een kabinet met twee linkse partijen minder macht, dus wil hij het niet, zegt Wouters. En dat geldt ook voor D66 met de ChristenUnie, denkt ze: "Als je de ChristenUnie hebt, dan heb je als D66 te weinig in de melk te brokkelen, dus Kaag wil meer macht. Maar dat is geen lekker woord, dus ze zeggen 'stabiliteit'…" aldus de oud-PvdA-adviseur.

Stabiliteit is een lekker woord, want iedereen krijgt er een goed gevoel van, zegt ze: “Je wil een stabiele relatie, dat je auto stabiel rijdt, stabiel werk, dat je kinderen het stabiel doen op school.”

'CDA is niet stabiel'

Het CDA maakt afgelopen tijd verre van een stabiele indruk, geeft ook oud-CDA-spindoctor Jack de Vries toe. Dat Rutte dus wel met die partij wil, en niet met de PvdA en GroenLinks, heeft dus niks met stabiliteit te maken, zegt Wouters: "Het is écht onzin…" Daarnaast worden momenteel de geesten rijp gemaakt voor een minderheidscoalitie, terwijl dat óók niet stabiel is.

Ook Jack de Vries ergert zich aan het argument, ook bij zijn eigen partij, die óók niet met de linkse coalitie wil praten. "Om de conclusie te trekken dat het CDA teveel van de inhoud gaat verliezen, moet je het wel even proberen. De VVD wil je er zo graag bij hebben dat ze je misschien gaan steunen op punten die niet zo liberaal zijn", vindt hij.

Jack is sowieso een beetje teleurgesteld in Wopke Hoekstra, vertelde hij in de uitzending.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie