Politiek
NOS

Kaag zet formatie op scherp met HJ Schoo-lezing

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kaag zet formatie op scherp met HJ Schoo-lezing

Het zomerreces is voorbij en de Tweede Kamer opent het politieke jaar vandaag met een debat over het eindverslag van informateur Hamer. Zij adviseerde vorige week om te kijken naar een minderheidscoalitie, nu de gesprekken over een meerderheidscoalitie zijn vastgelopen. Maar D66-leider Kaag lijkt zich daar gisteravond met haar HJ Schoo-lezing voor te hebben afgemeld. Kaag deelde in de lezing, die georganiseerd was door weekblad EW, een harde tik uit aan VVD-leider Rutte. Politiek commentator Xander van der Wulp blikte in het NOS Radio 1 Journaal vooruit op het debat.'Geen toenaderingspoging'

"Ze noemt Rutte niet, maar het is heel duidelijk dat ze naar hem verwijst," zegt Van der Wulp. Ze zei onder meer dat leiderschap wat haar betreft het tegenovergestelde is van 'regelen en ritselen zonder visie'. Verder maakte zij duidelijk dat zij nog steeds een voorkeur heeft voor een meerderheidscoalitie met PvdA en GroenLinks.

Deze twee partijen hebben hun krachten ten behoeve van de formatie gebundeld. Vanochtend hebben zij hun eerste gezamenlijke fractievergadering. Maar VVD en CDA blijven erbij dat ze niet willen onderhandelen met twee linkse partijen, ook niet als die samen een blok vormen. "Ik heb eerlijk gezegd met verbazing zitten luisteren. Ik vraag me echt af wat op dit moment het doel kan zijn van zo'n tik naar Rutte. Het is bepaald geen toenaderingspoging."

Zware taak Remkes

Het debat over het eindverslag van de informateur begint vanmiddag om 16.30 uur. Er wordt een opvolger voor Hamer voorgedragen. Dat is VVD-prominent Johan Remkes. Hij wordt gezien als een van de beste troubleshooters in bestuurlijk en politiek Nederland. "Hem wacht de zware klus om alsnog te proberen de formatie vlot te trekken," aldus Van der Wulp.

De Tweede Kamer vergadert vandaag voor het eest in het nieuwe onderkomen, in het oude ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag. De gebouwen aan het Binnenhof zijn de komende jaren gesloten vanwege een grootschalige renovatie.

Kaag zet formatie-discussie op scherp in toespraak

Ster advertentie
Ster advertentie