Politiek
EO

'Lezing Kaag hindert verdere verloop formatie niet'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Lezing Kaag hindert verdere verloop formatie niet'

De woorden die D66-leider Sigrid Kaag uitsprak bij haar HJ Schoo-lezing, gaan volgens oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve een verder verloop van de formatie niet in de weg staan. "Ik heb er alle vertrouwen in dat Kaag haar hart heeft laten spreken, en er nu spijkers met koppen worden geslagen", zei hij in Dit is de Dag.

Is de formatie nog haalbaar na lezing Kaag?

Voorhoeve vond de lezing van Kaag inhoudelijk goed. "Ze had een mooie visie. Op belangrijke terreinen van overheidsbeleid schetste ze hoe het moet worden aangepakt. Het was persoonlijk en eerlijk, maar toont natuurlijk ook enige irritatie over het verloop van de afgelopen vijf maanden van de formatie. Maar ik denk dat het de formatie niet hindert. We kennen Rutte als een uitstekend crisismanager, iemand die in allerlei moeilijke situaties een oplossing weet te vinden."

Oud-minister Uri Rosenthal was niet onder de indruk van de lezing van Kaag. "We hadden de berglezing van Willem Aantjes en het beroemde verhaal van Jozias van Aartsen over Nederland als het New York aan de Zee. De redevoering van Kaag past niet in dat rijtje."

Rutte teleurgesteld

Het viel politiek journalist Jos Heymans op dat Kaag teleurgesteld was in Rutte. "Wat ik jammer vond van haar speech is dat zij het had over de formatie en VVD. Maar zij zit zelf ook aan die tafel en formeert mee. De hand in eigen boezem steken had dus ook wel gekund."

Heymans verwacht dat de speech de formatie wel in de weg zal gaan staan. "Rutte wil niet reageren op de lezing, dat geeft aan dat er behoorlijk wat irritatie zit bij de VVD. De afgelopen maanden hebben we gezien dat er ook twee formaties bezig waren. Een van Rutte en een van Kaag. Ze gingen allebei een andere kant op."

Nieuw kabinet

Het lijkt Voorhoeve verstandig dat Rutte er niet op gaat reageren. "De inhoud hoort te gaan domineren. Beide partijen hebben een sterke politieke positie en er moet nu echt een kabinet komen. En dat is aan de heer Remkes."

Nieuwe verkiezingen ziet Voorhoeve in ieder geval niet zitten. "Dat lost niets op, de verschillen tussen partijen zijn bekend en de belangrijkste zijn in het midden overbrugbaar. Men moet nu gewoon zaken doen."

Ster advertentie
Ster advertentie