Politiek
KRO-NCRV

'Je hoort als bewindspersoon nog niet na te denken over je volgende carrièrestap'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Je hoort als bewindspersoon nog niet na te denken over je volgende carrièrestap'

Het vertrek van Ernst Kuipers, demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, uit het kabinet roept veel reacties op. Is het te makkelijk voor ministers om op te stappen? "Je hoort als bewindspersoon nog niet na te denken over je volgende carrièrestap", zegt Gerdi Verbeet, voormalig Kamervoorzitter, bij Spraakmakers.

Stand.nl: 'Ministers stappen te makkelijk op'

Verkeerd signaal

"Dat ze opstappen vind ik een verkeerd signaal. Het is een ambt", vindt Verbeet. Daarbij verwijst Verbeet naar het wachtgeld, wat ervoor moet zorgen dat ministers en bewindspersonen pas na hun ambt op zoek hoeven naar een nieuwe functie. "Je kiest ervoor om de hele periode lid te blijven van het kabinet. Die houdt pas op als er een nieuw kabinet is."

Bovendien zorgt het wachtgeld ervoor dat minister "autonoom" en "onafhankelijk" kunnen handelen, aldus Verbeet. "Het is een heel belangrijke functie in de samenleving", zegt de oud-Kamervoorzitter. Daarnaast is "uitrusten" na de ambtsperiode "niet verkeerd".

Persoonlijk belang

"Wat opvalt, als je naar de laatste 30 jaar kijkt, is het een vrij nieuwe ontwikkeling dat demissionaire bewindslieden vertrekken", zegt Xander van der Wulp, politiek verslaggever bij de NOS. Kuipers is de vierde D66'er die het kabinet vroegtijdig verlaat. "Dat valt wel op", aldus Van der Wulp. "Dan hoor je mensen denken: zij zetten kennelijk het persoonlijk belang boven het landsbelang."

Het is ook niet duidelijk wat Kuipers hierna gaat doen. "Het is een beetje stiekem vertrekken", vindt Van der Wulp. "Er is kennelijk een goede reden waarom hij per direct weg moest. Misschien dat er later, als we weten wat hij gaat doen, blijkt dat er belangenverstellingen waren."

Verantwoordelijkheid

"Ik kan me wel voorstellen dat je na een val van het kabinet wat anders gaat doen als er iets langskomt", reageert oud-politicus Ria Oostervaan. Daar zijn de luisteraars het niet mee eens. "Je moet je verantwoordelijkheid afleggen. Je hebt ook dingen waar de Kamer je nog over wil spreken. Dan ben je weg voordat dat kan", vindt Iljitsch van Beijnum. "Ze hebben een belangrijke taak om te redden wat er te redden valt in Nederland", aldus mevrouw De Puit.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie