Binnenland
WNL

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers vreest toename medicijntekorten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers vreest toename medicijntekorten

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vreest voor een toename van de medicijntekorten in Nederland en de rest van de wereld. Patiënten worden steeds vaker geconfronteerd met meldingen dat bepaalde medicijnen tijdelijk niet beschikbaar zijn, wat in sommige gevallen kan leiden tot ernstige situaties. "Ik ben bang dat het nog verder kan toenemen", zegt Kuipers. De bewindsman vreest ook voor oplopende kosten. "Daar moeten wij rekening mee houden", vertelt hij bij WNL-radioprogramma Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Volgens Kuipers is de toename van de medicijntekorten deels te wijten is aan het feit dat een groot deel van de grondstoffen voor de productie van geneesmiddelen afkomstig is uit landen zoals India en China.

Critical Medicines Act

Het is volgens Kuipers niet haalbaar om de volledige productie van medicijnen naar Nederland of Europa te verplaatsen. Er kunnen echter wel stappen worden gezet om de productieketen beter te beheren. De afgelopen jaren waren er meer dan 1.500 gevallen waarbij medicijnen voor minimaal twee weken niet leverbaar waren. Sommige van deze medicijnen zijn essentieel voor de behandeling van aandoeningen zoals bloedstollingsstoornissen of epilepsie.

Een meerderheid van de EU-landen steunt het voorstel voor een "Critical Medicines Act", een initiatief dat de Europese inspanningen voor zelfvoorziening in microchips zou volgen. Volgens Kuipers is het onbegonnen werk om de productie volledig naar Europa te halen, wel wil de WS wil zelf investeren in de ontwikkeling van medicijnen.

Bezoek Luxemburg

Morgen reist minister Kuipers af naar Luxemburg om over de Europese wet- en regelgeving rond patenten te discussiëren. Theoretisch zouden de prijzen van medicijnen moeten dalen zodra hun patenten aflopen, maar dit gebeurt in de praktijk zelden. Kuipers stelt voor om de druk op farmaceutische bedrijven te verhogen om betaalbare geneesmiddelen sneller op de markt te brengen.

Mogelijk nieuwe ronde Covidvaccins

Nu de zomer begonnen is, kijkt het ministerie van VWS al naar de herfst en een mogelijke nieuwe ronde van het coronavaccin. "De Gezondheidsraad moet nog adviseren over wat we in het najaar gaan doen. Een van de overwegingen is om mensen met een kwetsbare gezondheid opnieuw te vaccineren", licht Kuipers toe.

Hij wil niet vooruitlopen op het advies, maar geeft aan dat het niet aannemelijk is dat iedereen een nieuw vaccinatieadvies zal krijgen. De uiteindelijke beslissing hierover wordt later deze zomer genomen, zegt de bewindsman.

Ernst Kuipers (minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) over het medicijnentekort in Nederland (12 juni 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie