Binnenland
BNNVARA

Minister Kuipers: 'Zorg moet duurzamer'

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Kuipers: 'Zorg moet duurzamer'

De zorgsector zorgt voor zo'n 7 procent van het totaal dat Nederland aan broeikasgassen uitstoot. En de zorg produceert ook nog eens 4 procent van ons afval. "Indrukwekkende percentages, als je erbij stilstaat", zegt minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in Vroege Vogels.

Een hartoperatie levert bijvoorbeeld gemiddeld 27 kilo afval op. "Tel daar ook nog eens bij op dat zeker de grotere ziekenhuizen evenveel energie gebruiken als een gemeente van 50 à 60.000 inwoners. Je zou dus – als je weet wat klimaatverandering met onze gezondheid doet - bijna kunnen zeggen dat de zorg bijdraagt aan het creëren van de patiënt van de toekomst." Minister Kuipers sloot eind vorig jaar al een Green Deal 3.0 met 150 zorgorganisaties, waarin afspraken staan om de zorg te verduurzamen.

Verspilling ongebruikte geneesmiddelen

"Dat zal ook moeten", zegt minister Kuipers. Jaarlijks wordt in Nederland voor 100 miljoen euro aan medicijnen verspild. Onlangs nog bood een groep apothekers en andere zorgprofessionals een petitie aan de Tweede Kamer aan, waarmee ze vragen om ongebruikte medicijnen die weer bij de apotheek terugkomen, toch weer te kunnen gebruiken. Europese regelgeving verbiedt dat op dit moment, om veiligheidsredenen.

"Dat moeten we niet accepteren", vind Ernst Kuipers. Hij gaat in Brussel proberen om die Europese regelgeving te veranderen. "Veiligheid staat weliswaar voorop bij patiëntenzorg, maar veel dingen kunnen beter, ook met inachtneming van de veiligheid", aldus de minister.

Mouwen opstropen

Is zo'n Green Deal niet te vrijblijvend, met alleen maar afspraken en geen regelgeving om duurzamer te gaan werken in de zorg? Kuipers: "De urgentie wordt inderdaad alleen maar groter. Dat vraagt actie van de beroepsgroepen, maar veel initiatieven komen ook al vanuit de zorg zelf."

Kuipers doelt dan op de Groene OK (Operatiekamer), de CO2-assistenten, de Groene GGZ – allemaal voorbeelden van verduurzaming die ook in Vroege Vogels te horen waren. Ernst Kuipers wil zich niet vastleggen op een bepaald percentage van de uitstoot van broeikasgassen, die hij zijn ministersperiode omlaag gaat brengen. "Zo snel is het allemaal niet geregeld, het vergt een lange adem. Betekent des te meer dat we er nu mee moeten beginnen om de komende jaren wat voor elkaar te krijgen. We moeten allemaal de mouwen opstropen."

foto: Vroege Vogels

Verslaggever Henny Radstaak in gesprek met minister Ernst Kuipers

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie