Politiek
EO

Oud-minister Grapperhaus: kan me voorstellen dat CDA uit kabinet stapt

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-minister Grapperhaus: kan me voorstellen dat CDA uit kabinet stapt

Voormalig minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus kan zich best voorstellen dat het CDA uit het kabinet stapt om de asielmaatregelen. "Dit is zo wezenlijk", zegt hij hierover in Dit is de Dag.

Ferd Grapperhaus blik terug op zijn tijd als minister

Grapperhaus, die na zijn aftreden als minister in 2021 nu hoogleraar is aan de Erasmus Universiteit, hoopt dat de partijen van het kabinet "er op een goede manier uitkomen", maar sluit niet uit dat het kabinet daadwerkelijk valt. "Er zijn in Nederland wel eens kabinetten gevallen over grensverschillen tussen gemeenten. De kleinst mogelijke dingen zijn soms die aanleiding. En dit is een heel belangrijk onderwerp", zegt hij.

De oud-minister kan zich van "deze en gene partij" wel voorstellen dat dit een kabinetscrisis waard is en dus ook van zijn eigen partij, het CDA. Grapperhaus zegt dit overigens een paar uur nadat hij lunchte met minister-president Rutte. "We hadden die afspraak al heel lang staan en die is gewoon doorgegaan." Hij wilde niet ingaan op waar ze het over hebben gehad: "Wat besproken wordt bij de lunch, blijft daar."

Corona

In Dit is de Dag blikte Grapperhaus terug op zijn periode als minister (2017-2022), waar de coronacrisis een belangrijk onderdeel van was. "Het kwam als een soort vloedgolf over ons heen", vertelt hij.

De Tweede Kamer besloot onlangs dat er voorlopig geen parlementaire enquête komt over het coronabeleid, waar Grapperhaus deels verantwoordelijk voor was. Dat vindt hij niet verstandig: "Ik ben niet de adviseur van de Tweede Kamer, maar ik zou wel zeggen: in de na-oorlogse tijd is dit het heftigste wat we hebben meegemaakt. Ik zou denken dat het voor een democratie goed is om dingen boven te halen", zegt hij.

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie