Politiek
BNNVARA

D66 wil hoorzitting voor kandidaat-bewindslieden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. D66 wil hoorzitting voor kandidaat-bewindslieden

Voordat een bewindspersoon daadwerkelijk kan beginnen, moeten Kamerleden eerst de kans krijgen de kandidaat te bevragen. Dat zou de democratie en de transparantie ten goede komen, zegt Joost Sneller van D66 in De Nieuws BV.

Als het aan Joost Sneller ligt worden kandidaat-bewindslieden voortaan eerst onderworpen aan een hoorzitting. Geïnspireerd door de hoorzittingen die al in het Europees Parlement plaatsvinden wil Sneller een dergelijke constructie hier ook in Nederland introduceren. Daarvoor diende hij deze week een motie in, waar binnenkort over gestemd zal worden.

Transparantie rondom formatie

Sneller denk dat een hoorzitting de transparantie rondom de formatie ook zal vergroten. "De Tweede Kamer, maar ook de samenleving, kan dan kennismaken met de nieuwe ministers en staatssecretarissen. Daarnaast zal het de democratische controle vergroten."

Europese commissie

Mensen die Eurocommissaris willen worden, moeten ook een dergelijke hoorzitting ondergaan in het Europees Parlement. Het verschil met die procedure zou zijn dat de Europarlementariërs beslissen of iemand het wordt of niet. In het voorstel van Sneller is dat niet zo. "Ze worden uiteindelijk benoemd door de Koning en dat blijft zo", zegt Sneller.

Van ver- naar wantrouwen

Hoewel het idee van transparantie en meer democratische controle aan zou moeten spreken, hebben verschillende partijen wel bezwaren. Zo vindt Khadija Arib (PvdA) dat het vertrouwensprincipe wordt aangetast. Dit principe gaat ervan uit dat de bewindslieden altijd het vertrouwen van de Kamerleden genieten tot het tegendeel is bewezen.

Sneller vindt niet dat dat vertrouwen er niet meer is door een dergelijke hoorzitting. "Het kan juist ook het vertrouwen versterken. In de politiek, in elkaar en in het proces", zegt Sneller.

Verantwoordelijkheid

Een ander bezwaar dat wordt genoemd is dat de Kamer te dicht op de bewindspersoon komt te staan. De vrees is dat men medeverantwoordelijk wordt gehouden voor eventuele fouten van de aanstaande minister of staatssecretaris. Ook dat is volgens Sneller niet aan de orde.

Een voorbeeld dat het kan is volgens hem de gemeenten, waar een dergelijke hoorzitting ook plaatsvindt als wethouders moeten worden aangesteld. "Als volksvertegenwoordiging kan je iets meer zelfvertrouwen hebben dat je daarna gewoon je controlerende taak goed vervuld en dat dit gesprek misschien wel een onderdeel is van de controlerende taak", aldus Sneller over de kritiek van zijn collega's.

Week van Ek: hoorzittingen voor bewindspersonen

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie