Politiek
NOS

Een terugblik op het parlementaire jaar met Haagse verslaggevers Wilma Borgman en Lars Geerts

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een terugblik op het parlementaire jaar met Haagse verslaggevers Wilma Borgman en Lars Geerts

Gisteren vergaderde de Tweede Kamer voorlopig voor het laatst aan het Binnenhof. Morgen begint het zomerreces en wijkt het parlement tijdelijk uit naar het oude ministerie van Buitenlandse Zaken. Met onze Haagse verslaggevers Wilma Borgman en Lars Geerts blikken we terug op een bewogen politiek jaar.

'De toeslagenaffaire bij de Belastingdienst en daarmee het aftreden kabinet, maar ook notities van de verkenners tijdens de formatie en het nachtelijke debat dat daarop volgde waren de drukste pieken dit jaar.' vertelt Borgman. 'En op de achtergrond speelde eigenlijk permanent nog de coronacrisis. De politiek was druk bezig met de maatregelen, terwijl het los daarvan al een veelbewogen politiek jaar was.' vult Lars Geerts aan.

Aftreden kabinet

Welk effect heeft de val van het kabinet gehad op de verkiezingen en de formatie? 'Eigenlijk zijn ze gewoon doorgegaan waar ze waren gebleven, mede door de coronamaatregelen die genomen moesten worden. Er zijn miljarden uitgegeven aan de steunpakketten. Er is eigenlijk nog nooit een demissionair kabinet geweest dat zoveel plannen heeft gemaakt.' aldus Borgman. 'Maar zolang de Tweede Kamer dat goed vindt, mag een kabinet dat doen. En de huidige Tweede Kamer vindt veel goed.'

Verkiezingscampagne

Veel mensen vragen zich af waarom de reden van het aftreden van het kabinet, de toeslagenaffaire, bijna geen invloed gehad op de verkiezingscampagne. 'De verkiezingscampagne ging eigenlijk vooral over leiderschap. Zowel de te kloppen man, Mark Rutte, maar ook uitdagers Wopke Hoekstra en Sigrid Kaag hadden het thema leiderschap tot het dominante thema gemaakt. Andere partijen zijn niet in staat gebleken om dat thema naar zich toe te trekken. De achterban van de VVD is over het algemeen niet direct betrokken bij de toeslagenaffaire, dus ik denk dat het hem daarom niet geraakt heeft.' legt Borgman uit.

Verkennersdebat

Het debat dat volgde nadat minister Ollongren gefotografeerd werd met haar aantekeningen zichtbaar in beeld, heeft veel vertrouwen kapot gemaakt, vertelt Geerts: 'Het was een heel emotioneel debat. De achterdeurtjes die normaal open gehouden worden om relaties goed te houden, omdat je toch weet dat er later samengewerkt moet worden, werden tijdens dit debat keihard dichtgegooid. Denk aan de steun voor de motie van wantrouwen van Jesse Klaver en Lilianne Ploumen. Ze hadden kunnen weten dat ze in de race waren om mee te gaan regeren en dat ze daarbij Rutte nodig zouden hebben.'

Beluister het hele gesprek met Haagse verslaggevers Wilma Borgman en Lars Geerts hier.

Een terugblik op het parlementaire jaar

Ster advertentie
Ster advertentie