Politiek
BNNVARA

Wanneer moet demissionair premier Rutte weg uit het Torentje?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wanneer moet demissionair premier Rutte weg uit het Torentje?

Het einde van de verbouwing van het Binnenhof is nog lang niet in zicht. Terwijl de Tweede Kamer al enige tijd vertoeft op een tijdelijke locatie, zit demissionair premier Mark Rutte nog altijd in het torentje. Wanneer moet hij daaruit en waar moet hij dan heen met het ministerie van Algemene Zaken? In De Vraag aan Den Haag zoekt de politiek redacteur van De Nieuws BV, Sandrine Thelosen, dat uit.

#12 - Vraag aan Den Haag: Wanneer wordt het Torentje verbouwd? (S02) - De Nieuws BV Politiek

VVD-Kamerlid Thierry Aartsen is lid van de Bouwbegeleidingscommissie. In die commissie zitten Kamerleden, de ambtelijke staf, vertegenwoordigers van de beveiliging en van de schoonmakers: noem maar op. "Wij begeleiden de verbouwing van het Binnenhof. Gelukkig niet wat betreft het budget. En ook niet wat betreft de planning, daar hebben we helaas niets over te zeggen. Maar wij begeleiden hoe het nieuwe gebouw er zo meteen uit komt te zien."

De verbouwing van het Binnenhof is niet zomaar geklaard. Sterker nog, het gaat nóg langer duren dan van tevoren werd gedacht, en de kosten lopen hoger op. Als het meezit, is rond 2027-2028 de bouw klaar.

Anton de Kom-zaal?

De commissie waar Aartsen in zit, mag zich ook buigen over de namen van de zalen. "Alle zalen, behalve die van de plenaire zaal, hebben een naam. We hebben de Thorbeckezaal, de Hans van Mierlo-zaal, de Pim Fortuyn-zaal. En we krijgen er een aantal zalen bij", aldus Aartsen. "Nu is het hete hangijzer: welke namen geef je die zaal? Ook daar kun je heel politiek over speculeren. Daar proberen we een ei over te leggen maar daar zijn we nog niet over uit met elkaar."

Er ligt een officieel verzoek om de verzetsheld Anton de Kom te vernoemen. "Probleem is echter, hij is nooit Kamerlid geweest. En een van de vereisten is dat je Kamerlid moet zijn geweest, om een zaal naar iemand te vernoemen. Daar is bij Pim Fortuyn een uitzondering voor gemaakt."

Alleen het torentje en het ministerie van Algemene Zaken zit op dit moment nog op het Binnenhof. Maar ook zij moeten verhuizen, want ook daar moet de boel verbouwd worden. Volgens Aartsen gaat dat volgend jaar gebeuren. "Mark Rutte is heel gehecht aan z'n torentje en ik snap dat hij er wil blijven zitten. Maar, hij moet er aan geloven", zegt Aartsen. "De brandweer heeft gezegd dat het hele gebouw brandgevaarlijk is. Inmiddels is de Eerste Kamer verhuisd, de Tweede Kamer verhuisd, de Raad van State verhuisd, en zal ook het Ministerie van Algemene Zaken eraan moeten geloven."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie