Politiek

Debat over geopenbaarde formatiestukken verplaatst naar morgen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Debat over geopenbaarde formatiestukken verplaatst naar morgen

[NOS] Het debat over de geopenbaarde formatiestukken is verplaatst naar morgen. De Tweede Kamerfracties willen alle verslagen hebben over de gesprekken die oud-verkenners Ollongren en Jorritsma met de fractievoorzitters hebben gevoerd.

Die documenten zijn niet op tijd aangeleverd. Die liggen bij de huidige verkenners Koolmees en Van Ark en die kregen het niet voor elkaar om rond 19.00 uur alles naar de Kamer te sturen.

NOS-verslaggever Wilma Borgman in Langs de Lijn en Omstreken:

De Kamer wil weten wie verantwoordelijk is voor de uitspraak: 'Positie Omtzigt: functie elders'. Dat stond op de uitgelekte formatiememo. Omtzigt reageerde vandaag door te zeggen dat hij deze uitspraak een belediging vindt voor de kiezer.

'Alleen die van mij'

Voordat het debat naar morgen werd verplaatst deed VVD-fractievoorzitter Rutte nog een voorstel. Hij wilde dat de gespreksverslagen van de andere politieke partijen toch geheim zouden blijven. Hij vreest dat er anders opmerkingen naar buiten komen die de persoonlijke verhoudingen zullen beschadigen en de vorming van een nieuw kabinet nog moeilijker zullen maken.

"Ik maak me grote zorgen over het naar buiten komen van informatie die in vertrouwelijkheid is gezegd." Hij wil wel dat zijn gesprekken openbaar worden. Verder stelt hij voor dat Kamervoorzitter de andere verslagen scant op de naam Pieter Omtzigt.

De oppositie zag dat voorstel niet zitten. Die partijen willen dat alle formatiedocumenten openbaar worden gemaakt.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie