Politiek
BNNVARA

Activistische ambtenaren roepen op tot een staakt-het-vuren: deze oud-diplomaat diende zelfs haar ontslag in

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Activistische ambtenaren roepen op tot een staakt-het-vuren: deze oud-diplomaat diende zelfs haar ontslag in

Vandaag is het derde stille protest op de stoep van het Ministerie van Buitenlandse Zaken begonnen. De demonstrerende ambtenaren roepen op tot een permanent staakt-het-vuren en zijn het oneens met het huidige standpunt van de Nederlandse overheid ten opzichte van de oorlog in Gaza. Voormalig diplomaat Angélique Eijpe ging nog verder in haar protest en nam na 21 jaar ontslag bij het ministerie door deze kwestie. Daarover vertelt ze in De Nieuws BV.

De stille protesten zijn in lijn met twee eerdere oproepen. In oktober schreef een groep ambtenaren van het Ministerie van Buitenlandse Zaken een brief aan de demissionaire ministers van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot en Liesje Schreinemacher. De brief werd door ruim 350 ambtenaren van het ministerie ondertekend die willen dat Nederland "met klem inzet op een staakt-het-vuren en de-escalatie".

Ook werd er door Rijksambtenaren een brief gestuurd met bijna 400 handtekeningen, die vraagt om "Israël een halt toe te roepen".

Ontslag

Diplomaat Angélique Eijpe liet het niet bij het ondertekenen van de brieven, maar nam zelfs ontslag. Weken bleven Eijpe en haar collega's van het ministerie aandringen op een andere koers. Het hebben van de discussie om de beleidsagenda aan te passen is volgens Eijpe ongelooflijk lastig. "Je bent als ambtenaar wel verantwoordelijk voor het uitvoeren van het beleid, maar je geeft geen inhoudelijke input."

Toen de beleidslijn onveranderd bleef, was het voor Eijpe duidelijk: "hier kan ik geen onderdeel van zijn."

De onvrede die Eijpe voelt ligt onder andere in hoe helder de realiteit is. "Het is duidelijk wat the reality on the ground is: 22.000 mensen gedood, dat is 1% van de bevolking van Gaza, 60.000 mensen gewond. We staan erbij en kijken ernaar. Sterker nog, we kijken ernaar en faciliteren het ook in zekere zin door de levering van die F35-onderdelen. Daar zit een mate van medeplichtigheid in, waarvan ik denk: dat kan niet."

Activistische ambtenaar

In beginsel is de ambtenarij neutraal, dat ambtenaren zich nu zo activistisch uitspreken komt niet vaak voor. Hoogleraren bestuurskunde noemen dit in Trouw een zorgelijke ontwikkeling, waardoor de positie van de ambtenaar mogelijk verzwakt en polarisatie binnen ministeries toeneemt.

Toch lijkt het in het huidige systeem anders onmogelijk om inhoudelijke tegenspraak te geven. Angélique Eijpe ziet dat in algemene zin de ambtenaar gepolitiseerd is geworden, er wordt een politiek besluit genomen, zonder de ruimte voor ambtelijke tegenspraak. Eijpe noemt hierbij de onvoorwaardelijke steun die Rutte uitsprak op 7 oktober voor Israël, "de ruimte om daar ambtelijk op de adviseren was er niet."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie