Buitenland
VPRO

Hoe leefbaar blijft Gaza?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe leefbaar blijft Gaza?

"Wij zullen tot het einde blijven vechten" zei de Israëlische premier Netanyahu enkele dagen geleden. Maar wat is dat einde precies eigenlijk? Inmiddels is ruim vier op de vijf inwoners van Gaza zijn huis kwijt, is er gebrek aan alles en lopen kinderen kans op ernstige blijvende gezondheidsschade. Volgens de VN kunnen we spreken van een ongekende humanitaire ramp. Wordt Gaza straks onleefbaar? En waar kunnen de Palestijnen nog heen? In Bureau Buitenland spreekt Midden-Oostenkenner Erwin van Veen, conflictanalist bij Instituut Clingendael. "De Palestijnse inwoners van Gaza staan met hun rug tegen de muur."

Video niet beschikbaar

Verantwoordelijkheid

Volgens Van Veen riep de VN al in 2012 dat tegen 2020 er zich een humanitaire noodsituatie kan voordoen in Gaza. "Nu zien we dat het veel erger is en met de dag nog erger wordt. In Gaza-stad en omstreken zijn 50 tot 60 procent van de gebouwen vernietigd. Vanaf het begin heeft Israël humanitaire hulp heeft geblokkeerd. Af en toe is hulp mondjesmaat toegelaten, maar er is ook een aantal dagen voedsel, water en medicijnen niet doorgelaten naar Gaza." Internationale waarnemers maken serieuze aantijgingen aan het adres van de Israëlische regering. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch beschuldigt Israël ervan honger als oorlogsinstrument in te zetten. Van Veen: "Uiteindelijk is Gaza onder verantwoordelijkheid voor Israël, aangezien dat land de bezetter is."

Meer doden door honger dan bommen

"Israël heeft bewust te weinig humanitaire hulp binnengelaten. Met als gevolg water-, voedsel- en medicijntekorten. Het effect daarvan is dat mensen zullen doodgaan, los van alle trauma die ze meemaken," zegt Van Veen. De expert schetst een scenario waar we op af kunnen streven: "Mensen in Gaza zullen voor een keuze komen te staan: naar Egypte of achterblijven en verhongeren in Gaza. Maar als ze vertrekken naar Egypte zullen ze nooit meer terug kunnen keren. Bovendien wil Egypte de Palestijnen helemaal niet hebben, die zien dit als een probleem wat Israël zelf heeft veroorzaakt, dus de vraag is waar ze dan nog heen kunnen."

Onleefbaar

Organisaties als de VN en Human Rights Watch vrezen dat Gaza onleefbaar wordt. "Voor alle duidelijkheid weten we niet of hier een plan achter zit. Niemand heeft zoiets gezien. Of er plannen zijn om de Palestijnen te verdrijven, weten we niet," vertelt de Midden-Oostenkenner. "Maar als je vaststelt welke methode Israël tot nu toe heeft gekozen tegen Hamas, dan zien we maximaal gebruik van artillerie en luchtaanvallen. Bovendien worden enorme aantallen mensen geforceerd naar het zuiden te gaan. Dan kan je op zijn minst wel stellen dat de situatie in Gaza onleefbaar wordt."

Hoe leefbaar Gaza blijft & Einde van Nagorno-Karabach - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie