Politiek
BNNVARA

Hebben mega-geldschieters teveel invloed op de politiek?

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Hebben mega-geldschieters teveel invloed op de politiek?

Dreigen er 'Amerikaanse toestanden', waarin rijke geldschieters politieke invloed kopen met gulle giften aan politici? Die vraag hangt deze week boven de Tweede Kamer nu daar voorstellen liggen om megagiften te beperken. PvdA-Kamerlid en oud-Kamervoorzitter Arib is hartstochtig voor een beperking, om zo te zorgen voor 'een eerlijk speelveld', vertelt ze in De Nieuws BV

Arib: 'Heel bizar en teleurstellend dat D66 het kernprincipe loslaat van one person, one vote'

Kort voor de laatste Tweede Kamerverkiezingen kreeg het CDA maar liefst 1,2 miljoen euro van één ondernemer en D66 1 miljoen euro van een techmiljardair. Recordgiften, die volgens de partijen geen invloed hebben gehad op hun standpunten.

Toch lijkt een meerderheid in de Tweede Kamer dinsdag een streep te willen zetten door zulke gulle donaties. Op die dag wordt er gestemd over een voorstel van SP-Kamerlid Leijten om een giftmaximum in te stellen van 100.000 euro per persoon.

Amerikaanse toestanden

Tot nu toe was er geen maximum. Ongewenst, vindt Kamerlid Arib: "Het is ongelofelijk belangrijk in een democratie dat wij de macht van geld reguleren. Want elke stem telt even zwaar en niet degene die de dikste portemonnee heeft."

In de Tweede Kamer lijken de meeste partijen Amerikaanse toestanden te willen voorkomen. Arib: "In Amerika geeft de wapenlobby zowel geld aan de Democraten als de Republieken. Waardoor een wapenverbod nooit tot stand is gekomen in Amerika. Met alle gevolgen van dien."

Transparantie

Toch zijn nog niet alle partijen overtuigd dat zo'n giftenlimiet ook werkt en in de praktijk ook goed valt te controleren. FVD lijkt tegen te gaan stemmen. D66 twijfelt nog over een maximum en zegt vooral waarde te hechten aan goede transparantie.

PvdA woordvoerder Arib hoopt dat D66 dinsdag alsnog voor het voorstel voor een maximum gaat stemmen: "Ik vind het heel bizar en teleurstellend dat D66, die de kernwaarden aanhangt van 'one person one vote', dat loslaat."

Update 05-04: De fracties van SP, GL, Volt, Denk, Den Haan, PvdA, D66, Groep Omtzigt, ChristenUnie, VVD, CDA, BBB en PVV hebben op 5 april gestemd vóór het opnemen van een maximum voor giften op 100.000 euro in een wetsvoorstel. Over dat voorstel wordt een week later gestemd.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie