Politiek
EO

Annabel Nanninga: 'Ontzettend makkelijk om christelijke erfgoed te bespotten'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Annabel Nanninga: 'Ontzettend makkelijk om christelijke erfgoed te bespotten'

“Het is ontzettend makkelijk om christelijk erfgoed te bespotten. Er gebeurt nooit wat. Je krijgt hooguit een boos ingezonden briefje. Dat is lekker veilig.” Dat zei het Amsterdamse FvD-raadslid Annabel Nanninga dinsdag in Dit is de Dag.

Video niet beschikbaar

Hiermee reageerde zij op de plannen van de directie van de Oude Kerk die kunstenaars uitdagen om de 'christelijke dominante architectuur te negeren en te vervormen.' Nanninga benadrukte dat het haar niet gaat om het soort kunst dat wordt geëxposeerd maar om het gebruik van het gebouw. "De aard en de context van de kerk moeten worden vernietigd om een soort artistiek statement te maken. Die Amsterdamse subsidiekunstbubbel is een grote, linkse, oikofobe ellende en ons erfgoed is kennelijk vogelvrij zo lang het maar christelijk is."

Kerkganger en opiniemaker Jasper Klapwijk is niet onder de indruk van alle kritiek. "Het is een mooi uitgangspunt in de kunst dat de mens weer centraal komt te staan en niet het gebouw. De kern van het christelijk geloof zit niet in de stenen."

Moskee

Nanninga stelde dat behandeling van cultureel erfgoed in Amsterdam niet in goede aarde zou vallen als het zou gaan om een moskee. "Je moet eens proberen om dit voorstel voor een moskee te doen. Ik kan je een ding voorspellen. Dan is Nederlands ambassadepersoneel in islamitische landen zijn leven niet meer zeker."

Klapwijk hoopt dat mensen het oudste gebouw van Amsterdam met eigen ogen komen bekijken om het monument te bekijken en een oordeel te vormen over de tentoongestelde kunst. "Wees welkom. Komt allen."

Kunst in Amsterdamse Oude Kerk roept vragen op

Ster advertentie
Ster advertentie