Politiek
BNNVARA

Simons (Bij1) wil partijverbod op FvD

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Simons (Bij1) wil partijverbod op FvD

Jarenlang probeerden middenpartijen extreme geluiden in het parlement zoveel mogelijk te negeren. Maar nu steeds meer politici en journalisten zich bedreigd voelen, klinkt de roep om maatregelen. Over de moeizame worsteling met radicaal geluid in de Tweede Kamer spreken Peter Kee en Bij1-fractievoorzitter Sylvana Simons in De Nieuws BV.

Zou er één verbod moeten komen op politieke partijen die de democratie ondermijnen? En wanneer is daar sprake van? Die vraagt ligt op tafel nadat FVD deze week zorgde voor afkeurende reacties met een filmpje waarin een journalist weg is gezet als 'rioolrat'.

Verontwaardiging

Simons geeft aan, in tegenstelling tot velen, niet meer verbaasd te zijn over dit soort uitingen van FvD. "Ik maak al sinds 2017 luid en duidelijk dat ik me niet kan vinden in de praktijken van deze partij." Hierdoor besloot Simons ook niet haar mening te twitteren over het incident. "Ik moest mij inhouden niet mijn werkelijke gedachten te tweeten." De fractievoorzitter vindt de verontwaardiging volkomen terecht, maar merkt op dat tijdens de uitspraken van Baudet over het boreale Nederland en omvolking deze zelfde verontwaardiging uitbleef. "Op het moment dat mensen gemarginaliseerd worden van wie we het oké vinden, bruine en zwarte mensen, dan is het stil", aldus Simons, die de verontwaardiging ruim te laat vindt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Partijverbod

De roep om maatregelen en een mogelijk partijverbod neemt toe. Simons vindt het voor FvD allang tijd voor een partijverbod. Wat Simons het meest dwarszit is het jarenlange wegkijken en het niet ingrijpen. "Ik heb mezelf nog net niet hoeven te verantwoorden op het moment dat ik weigerde om met deze partij in debat te gaan." Volgens Simons moet er eerder ingegrepen worden en minder afgewacht. "Je kan aanvoelen waar zo'n partij heen beweegt."

Kritiek pers

Simons rekent ook de (parlementaire) journalistiek een rol aan in deze kwestie. "Het zou goed zijn als de pers aangeeft wat er werkelijk gebeurd, in plaats van profielen schetsen." Volgens Simons moeten die ook verantwoordelijkheid nemen in de beeldvorming die naar buiten wordt gebracht.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie