Politiek
KRO-NCRV

'Vertrek van Hoekstra is niet in het belang van de partij'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vertrek van Hoekstra is niet in het belang van de partij'

Is er na het enorme verlies tijdens de verkiezingen en de opkomst van de BBB nog wel een toekomst voor het CDA? "De indruk in het Oosten is dat het CDA een randstadpartij is geworden, dat willen we niet", zegt voormalig CDA-stemmer meneer Van Ingen bij Spraakmakers.

Stand.nl: 'Het CDA is zijn bestaansrecht kwijt'

Voor het eerst in zijn leven stemde Van Ingen deze verkiezingen niet op het CDA maar op de BBB. "Dat ging met pijn in het hart. Ik heb tot het laatst getwijfeld, maar de BBB heeft tenminste bestaansrecht in de regio."

Arjen van Lochem stemde eveneens voor het eerst niet op 'zijn' CDA, in zijn geval ging het niet zozeer om de provincie maar om het landelijke CDA. "Er is een gebrek aan leiderschap. Hoekstra moet fractievoorzitter zijn en geen Minister van Buitenlandse Zaken."

Vertrek van Hoekstra?

CDA-voorzitter in Zuid-Holland en wethouder in Dordrecht, Peter Hijkoop is het hiermee eens. "De keuze van Hoekstra om minister te worden is een ongelukkige", stelt hij. Hijkoop voegt eraan toe dat de positie van Hoekstra nu niet het grootste vraagstuk in de partij zou moeten zijn. "Een vertrek van Hoekstra, of zelfs opstappen uit het kabinet is niet in het belang van de partij."

Na de verkiezingsnederlaag belde Hijkoop met zijn partijleider Hoekstra, over de inhoud van het gesprek wil hij niet al te veel kwijt. Ook niet of hij zijn steun voor de fractievoorzitter heeft uitgesproken. Wel zegt Hijkoop dat, hoewel hij niet perse voorstander is van een vertrek, de positie van Hoekstra ook niet onbesproken moet blijven.

Quote

Ze zijn wankel geweest en hebben niet de middenpositie genomen

Catherine Keyl

'Gemiste kans' van het CDA

Verandering, dat is het woord dat je bijna overal terughoort. Zowel leden, als prominenten, als de CDA-kiezer vinden dat er iets moet veranderen in de partij. Wat die verandering in gaat houden, moet nog blijken. Maar volgens columinst en presentator Catherine Keyl heeft het CDA een grote kans laten liggen. "Er is een grote behoefte aan een middenpartij. En die kans heeft het CDA gemist. Ze zijn wankel geweest en hebben niet die middenpositie genomen."

'Klein vlammetje om terug te keren'

Terug naar de beginvraag; is er nog wel een toekomst voor het in crisis verkerende CDA? Volgens Hijkoop is die er zeker nog: "Je ziet bij sommige vertrekkende kiezers dat er nog een klein vlammetje brand om terug te keren naar hun oude liefde. Dus bestaansrecht is er zeker nog voor het CDA."

Ster advertentie
Ster advertentie