Opinie & Commentaar
PowNed

'Historisch gezien zijn revoluties altijd een rotzooitje'

foto: PowNedfoto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Historisch gezien zijn revoluties altijd een rotzooitje'

Een waternimf wordt geadopteerd voor de Insect van het Jaar verkiezing, schrijver Abdelkader Benali vertelt waarom hij 2000 koffers nodig heeft en schrijfster Julia Khusainova is geboren in een stad die niet meer bestaat, die lag in een land dat niet meer bestaat.

Elfenprinses

Zondag 19 maart wordt bekendgemaakt welke vijf dieren zijn genomineerd voor de Insect van het Jaar verkiezing. Het is een wedstrijd tussen vijf insecten, om de insecten positief onder de aandacht te brengen. Entomoloog Aglaia Bouma: "Die insecten kunnen niet heel goed vertellen hoe leuk ze zijn, dus we hebben een min of meer bekende Nederlander gevraagd om een beestje te vertegenwoordigen." Chazia Mourali is een van de BN'ers die een insect hebben geadopteerd, maar ze is nog niet heel tevreden over de naam van het insect. Zelf noemt ze het insect liever een Elfenprinses.

2000 koffers

Schrijver Abdelkader Benali en FENIX museum te Rotterdam maken een koffer labyrint, om aan de hand van koffers persoonlijke verhalen te vertellen. Abdelkader Benali: "We schrijven het verhaal achter die koffer. Het kan een koffer zijn van je grootvader, grootmoeder, oom, tante, nicht of van jezelf. En we verzamelen die koffers zodat volgend jaar er een installatie in het museum staat die bestaat uit 2000 koffers. 2000 koffers die het verhaal van de mensheid vertelt."

Waarom moest er een migratiemuseum komen?

Benali: "Eindelijk komt er een museum dat de hele mensheid vertegenwoordigt, waar je ook vandaan komt. 10.000 jaar geleden hadden onze voorouders een donkere huidskleur en blauwe ogen. En die verspreidde zich. Het verhaal van de mensheid is het verhaal van de migratie."

Verzegelde zolders

Het Internationaal Strafhof heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin vanwege oorlogsmisdaden in Oekraïne. Om beter te begrijpen hoe Poetin de man kon worden die hij nu is, geeft schrijfster en bankier Julia Khusainova, geboren in voormalig Sovjet-Unie, uitleg.

Khusainova: "Het was een hele heftige periode. Ik was een kind en mijn ouders waren voornamelijk bezig met overleven. De mensen waren bang dat er bommen op zolders lagen. Dus ze hadden alle zolders verzegeld. Als kind denk je, oké, dan ben ik veilig. Maar opeens was die verzekering weg en dan ben je ineens heel bang."

'Mensen snakten naar stabiliteit en toen kwam Poetin'

Khusainova: "Vond ik hem met best democratische ideeën komen en hij was een sterke man die het zou regelen. Het ging ook in het begin best redelijk. Maar het werd toch steeds heftiger en ik denk dat het voor niemand goed is om zo lang aan de macht te zijn. Maar dat was een heel langzaam proces."

Revolutie

Terugkijkend op het gesprek met Khusainova zijn er veel raakvlakken met de uitzending van vorige week over George Orwell's Animal Farm. Historicus en docent Marike Barendse: "Als je historisch kijkt naar revoluties, dan is dat altijd een rotzooitje. Het is nooit een geplande, georganiseerde of gestructureerde actie. Wat je ook merkt is dat mensen vaak niet meer weten wat ze moeten doen als de revolutie geweest is."

Wil je de gehele uitzending van Goed Ingelichte Kring terugluisteren? Dan kan dat hier:

Goed Ingelichte Kring

‘Jullie krijgen allemaal een Mercedes' en dan draait het uit op een dinky-toy'

Goed Ingelichte Kring

In Goed Ingelichte Kring geven de slimste vrouwen van Nederland messcherp commentaar op de actualiteit.

Wie luistert, is net zo goed ingelicht als de Kring zelf! Elke zaterdag van 16.00 tot 17.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie