Politiek
AVROTROS

Winst BBB door politieke stilte? Filosoof Eva Meijer aan het woord

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Winst BBB door politieke stilte? Filosoof Eva Meijer aan het woord

"Politiek is niet alleen één keer in de vier jaar stemmen of meelopen in een demonstratie. Ontzettend veel menselijke handelingen worden beïnvloed door machtsverhoudingen en ook dat is politiek", zegt filosoof Eva Meijer in MISCHA!. "Een heel duidelijk mechanisme is - in het Engels noemen ze het silencing - dat bepaalde groepen mensen en andere dieren misschien officieel wel gehoord worden, maar niet echt serieus genomen. Soms wordt hun taal zelfs actief bestreden of ontkend."

#228 - Eva Meijer - MISCHA!

Eva Meijer is ook kunstenaar, schrijver, NRC-columnist en singer-songwriter. Terugkerende thema’s in haar werk zijn taal, stilte, gekte, dieren en politiek.

Politieke stilte

Als mensen niet gehoord worden, raken ze volgens Meijer niet alleen hun identiteit kwijt, maar ook hun manier van kijken naar de wereld. "Dat is een politieke stilte die we nu aan het leren herkennen zijn. Ik denk dat dat op zekere hoogte ook voor boeren in Nederland geldt. Die hebben ook een bepaalde manier van zich uitdrukken en van spreken die misschien niet altijd aansluit op beleids- of ambtelijke taal."

Als we meer nadenken over politieke stilte dan kan dat helder maken welke onzichtbare problemen er spelen. "MeToo bijvoorbeeld, dat is niet strafbaar volgens de wet, maar het kan wel mensen hun levens beïnvloeden. Als er dan ineens een discussie ontstaat, is er een soort taal voor een probleem dat veel mensen al lang voelden maar waarop ze maar niet de vinger konden leggen. Dat is een beweging van stilte naar taal."

#228 - Eva Meijer - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie