Politiek
EO

Oud-Kamerlid: CDA kan niet verder in dit kabinet

foto: ANP Bart Maat
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-Kamerlid: CDA kan niet verder in dit kabinet

Oud-CDA-Kamerlid Julius Terpstra vindt dat zijn partij uit het kabinet zou moeten stappen. In Dit is de dag reageerde hij op de grote verkiezingsnederlaag van zijn partij. Terpstra, tegenwoordig CDA-wethouder in Leiden stelt dat op de huidige manier doorgaan het CDA geen duurzame oplossing biedt. "De uitstraling van het kabinet is zwaar onder de maat, niemand gelooft er nog in. Ik kan me voorstellen dat het CDA zegt 'we zien er geen heil meer in'."

Dat zou kunnen komen bij het debat over het eindrapport van de enquetecommissie over het Groningse gas, denkt Terpstra. Volgens de oud-parlementariër heeft zijn partij een geloofwaardigheidsprobleem. Het CDA heeft wel een goede visie op hoe het verder moet met Nederland, maar ondertussen zit het vast aan het kabinetsbeleid van Rutte-4. "Onze kiezers nemen massaal afstand, ze geloven niet meer dat het beter wordt met het CDA in dit kabinet", aldus Terpstra.

'Hoekstra moet opstappen'

De CDA-jongeren riepen vrijdag op om Wopke Hoekstra als partijleider te vervangen. Dat ziet Terpstra niet als oplossing, en Gabriëlle Heine van CDA Maastricht deelt die mening.

Zij vindt wel dat veel fractieleden van de Tweede Kamer ondermaats presteren en bij de komende landelijke verkiezingen moeten worden vervangen. "Ik mis heel erg een kritisch geluid uit de fractie. Er zijn een paar uitzonderingen, Boswijk, Van Dijk, Bontenbal. Maar de rest doet het niet goed en stelt zich niet dualistisch op." Heine vindt ook dat de huidige fractievoorzitter Pieter Heerma moet opstappen.

Is er een toekomst voor het CDA?

Ster advertentie
Ster advertentie