Politiek
BNNVARA

Job Cohen hoopt op brede linkse fusie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Job Cohen hoopt op brede linkse fusie

Zaterdag gaven de achterbannen van PvdA en GroenLinks officieel groen licht voor samenwerking van beide partijen bij de formatie. En daarmee lijkt een eerste, historische stap gezet naar een intensievere samenwerking en mogelijk op termijn een fusie. Toch hoopt voormalig PvdA-leider Job Cohen dat bij een fusie ook andere linkse partijen zullen aansluiten, vertelt hij in De Nieuws BV: "Laten we ook de SP, de Partij voor de Dieren en Bij1 erbij betrekken."

Volgens Cohen stelt de linkerkant op dit moment ‘veel te weinig voor‘. Hij ziet daarom graag een brede samenwerking tussen linkse partijen, zodat ‘het sociale gedachtegoed weer grondig vorm krijgt’. "Waar het om gaat is dat we perspectief bieden en dat kiezers denken: die kanten moeten we op", zegt Cohen.

De huidige samenwerking bij de formatie tussen GroenLinks en PvdA vindt Cohen een kleine stap op weg naar de vorming van dat gedachtegoed. Desalniettemin hoopt hij dat de PvdA de linkse samenwerking niet alleen beperkt tot GroenLinks. "Laten we ook de SP erbij betrekken, de Partij voor de Dieren en BIJ1."

Goede kant

Wat Cohen betreft is de tijd ook rijp voor een stevig links verhaal: "Je ziet nu alweer dat zelfs aan de kant van D66 en de VVD gedacht wordt: 'goh, we hebben de verzorgingsstaat toch een beetje te ver uitgekleed' en 'goh, we hebben de overheid toch een beetje te klein gemaakt.' Dus dat zijn allemaal dingen die weer de goede kant op gaan, laten wij daar nou met die linkerkant het voortouw in nemen en bedenken wat willen we daar nou in."

Formatie

Of VVD en CDA nu wél 'ja' zegt tegen samenwerking met de combinatie PvdA-GroenLinks, betwijfelt Cohen. "Die zitten daar niet op te wachten, dan moeten ze ook dingen doen waar ze niet onmiddellijk voor zijn." Daarbij denkt Cohen niet dat een kabinet Rutte IV een erg lang leven is beschoren. "Er komen een aantal enquêtes aan, die zullen het niet makkelijk krijgen."

Ster advertentie
Ster advertentie