Politiek
KRO-NCRV

Oud-fractievoorzitter van GroenLinks Bram van Ojik pleit voor verdere fusie met PvdA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-fractievoorzitter van GroenLinks Bram van Ojik pleit voor verdere fusie met PvdA

Vandaag zijn de reguliere uitzendingen van 1 op 1 weer van start gegaan. Sven Kockelmann legt oud-diplomaat en oud-fractievoorzitter van GroenLinks Bram van Ojik het vuur aan de schenen over de samenwerking van GroenLinks en de PvdA bij de formatieonderhandelingen. Van Ojik spreekt zich voor het eerst uit over de paringsdans tussen de twee linkse partijen.

Video niet beschikbaar

Verdere samenwerking

Bram van Ojik is blij dat GroenLinks en de PvdA een blok vormen aan de onderhandelingstafel van het nieuw te vormen kabinet: "Samen uit samen thuis in de formatie", noemt hij dat. Van Ojik hoopt dat deze onderhandelingstactiek leidt tot iets moois tussen de twee linkse partijen. Het vormen van één front aan de onderhandelingstafel is een mooie eerste stap: "En als dat leidt tot verdere samenwerking, dan vind ik dat goed."

Machtsvraag

Wil de linkse politiek meer in de melk te brokkelen hebben in Den Haag, dan moeten GroenLinks en de PvdA meer samenwerken, denkt Van Ojik. "De samenwerking is noodzakelijk vanuit machtsverwerving. CDA en VVD zijn een meester in het verwerven en het behouden van de macht en links kan daarvan leren." De linkse partijen moeten niet aan de kant blijven staan, vindt van Ojik. "Het progressieve geluid moet te horen zijn in het nieuwe kabinet."

Goedkeuring leden

De 'partijbonzen' van GroenLinks en de PvdA kunnen een fusie misschien wel zien zitten, maar het moet wel goedgekeurd worden door de leden. Van Ojik: “De leden gaan over de fusie. Ik pleit voor een discussie binnen de partijen en dat moet stap voor stap." Uiteindelijk kan dat volgens Van Ojik leiden tot een fusie.

De paringsdans tussen de twee partijen is al jaren bezig. In 2014 werden er gesprekken met Diederik Samsom en Lodewijk Asscher gevoerd over meer samenwerking tussen de partijen. Uit onderzoek blijkt dat ook de leden van GroenLinks een groot voorstander zijn van verdere samenwerking: "GroenLinks is niet van Jesse Klaver, maar van de leden. En die leden willen een nauwere samenwerking."

Geen spijt van missie Afghanistan

Eerder was GroenLinks tegenstander van de missie in Uruzgan, maar vóór die in Kunduz. Bram van Ojik heeft geen spijt van de Nederlandse missies in het land. Het was volgens hem belangrijk werk. "Het land is niet opgebouwd, maar stabiel gehouden. Dat militaire gedeelte heeft te veel gedomineerd."

Volgens van Ojik zie je het falen van de diplomatie én de politiek in het Afghaanse conflict. "Er is geen enkele poging ondernomen de machtswisseling via politieke wegen te laten lopen." Dat frustreert de oud-diplomaat mateloos.

Doorgaan met fuseren GL en PvdA aldus Bram van Ojik

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie