Politiek
NOS

PvdA en GroenLinks bundelen krachten: 'Historie is geschreven'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PvdA en GroenLinks bundelen krachten: 'Historie is geschreven'

De ledenraadplegingen van de PvdA en GroenLinks gingen zaterdagavond met name over de formatiefusie. De twee partijen gaan de krachten bundelen voor de formatieonderhandelingen en deelname aan een nieuw kabinet. In NOS Met het Oog op Morgen vertelde politiek verslaggever Wilco Boom meer hierover.

Video niet beschikbaar

"Het was een dag waarop historie is geschreven, want leden van de PvdA en GroenLinks reageerden opmerkelijk positief op een verregaande vorm van samenwerking tussen die twee partijen. Een samenwerking die nooit eerder van de grond is gekomen", zei politiek verslaggever Wilco Boom in NOS Met het Oog op Morgen. "Dat is eigenlijk best opzienbarend, want jarenlang is erover gesproken, maar nooit is het gelukt. Nu lijkt het wel te lukken."

'Partijfusie brug te ver'

GroenLinks-leider Jesse Klaver betoogde zaterdag tijden de ledenraadpleging dat de formatiefusie niet leidt tot het verwateren van de eigen waarden. Ook hadden leden vragen over hoever de samenwerking moest gaan. Maar een echte fusie van de partijen is op dit moment niet aan de orde, verzekerde Klaver.

"Voor veel leden is dat nu nog een brug te ver, maar het ligt uiteindelijk wel voor de hand", aldus Boom. "Als de samenwerking in Den Haag goed bevalt, dan is het een logische vervolgstap. Bovendien zijn er steeds meer gemeenten waar PvdA en GroenLinks in de gemeenteraden al heel lang samen optrekken en daar ook heel tevreden over zijn. Een echte partijfusie kan echter nog jaren duren. Het is allemaal heel gevoelig vanwege de eigen cultuur en geschiedenis van de partijen."

Minderheidskabinet

Maar vóór de verkiezingen was VVD-leider Rutte al stellig: "Ik ga niet met een hele linkse wolk van partijen aan tafel." Daar veranderen de ledenraadplegingen van GroenLinks en de PvdA niets aan, zo lijkt het. Boom: "VVD en CDA hebben de afgelopen maanden heel vaak laten weten dat ze hooguit met één linkse partij in een kabinet willen."

Dan zijn er volgens Boom nog twee opties. "Het linkse blok valt af en de ChristenUnie komt in beeld, maar daar hebben zowel D66 en de ChristenUnie geen zin in. Als dat mislukt, komt een minderheidskabinet in zicht. Dat is on-Nederlands, maar in de Scandinavische landen doen ze dat al tientallen jaren. Wat het ook wordt, het gaat nog maanden duren. De echte onderhandelingen moeten nog beginnen."

PvdA en GL oog

Ster advertentie
Ster advertentie