Politiek
KRO-NCRV

‘Pieter Omtzigt kan niet meer geloofwaardig in het CDA functioneren’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Pieter Omtzigt kan niet meer geloofwaardig in het CDA functioneren’

Een bom onder de formatie wil politiek commentator Kees Boonman de uitlekte memo van CDA'er Pieter Omtzigt niet noemen. “Het is eerder een bom in het gezicht van Omtzigt zelf”, zegt hij bij Spraakmakers. “Je moet toch tot de conclusie komen dat dit exit Omtzigt is. Of zoals ze op het Binnenhof zeggen: functie elders.”

Boonman noemt het 76 pagina’s-tellende memo dat Omtzigt in vertrouwen naar Liesbeth Spies stuurde, een “aanklacht” tegen het CDA. “Het is een bijna onbeschrijfelijke teleurstelling van een politicus.”

De CDA’er uit Enschede schrijft onder meer hoe hij is gepasseerd als lijsttrekker, hoe drie campagne-donoren invloed konden uitoefenen op het partijprogramma en hoe hij binnen zijn eigen partij voor “psychopaat, zieke man, teringhond, eikel, gestoord en labiel" wordt uitgemaakt.

Niet meer functioneren

Boonman: “Als ik de dokter van Omtzigt zou zijn, dan zou ik zeggen dat hij na zijn herstel niet meer terug moet gaan naar die partij, want die club is niets voor jou." De politiek duider denkt dat Omtzigt na al deze kritiek, niet meer verder kan met het CDA. “Je kan niet meer geloofwaardig in zo’n partij functioneren.”

Gelekt

De memo is gelekt aan een journalist van de Limburger en werd ook geplaatst door de website GeenStijl. Boonman denkt niet dat het lekken ervan in het belang van Omtzigt is.

Commissievoorzitter Liesbeth Spies, die onderzoek doet naar de gang van zaken rond de desastreuze uitslag bij de Tweede Kamerverkiezingen van het CDA, zegt dat het uitgesloten is dat het verspreiden ervan door een van de leden van de commissie is gebeurd.

Leerstuk andere partijen

Volgens Boonman gaat de memo ook over de identiteitscrisis bij het CDA en het gebrek aan leiderschap. Hij noemt het een “leerstuk” voor traditionele partijen die met dezelfde zaken worstelen. “De PvdA kan er elementen uit kopiëren. Het gaat om vragen als: wie zijn wij eigenlijk en wat is ons gedachtegoed?”

In de memo beschrijft Omtzigt dat het CDA de connectie met de mensen in het land mist. “Dat vind ik een goede waarneming van Omtzigt ten aanzien van zijn eigen partij.”

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie