Politiek
KRO-NCRV

'Pieter Omtzigt is aangeslagen en verbijsterd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Pieter Omtzigt is aangeslagen en verbijsterd'

Na de gebeurtenissen van donderdag is er door de verkenners géén contact gezocht met CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Dat zegt oud-staatssecretaris Steven van Eijck in Spraakmakers. Omtzigt is volgens hem "aangeslagen en verbijsterd" over de gang van zaken.

Donderdag legden verkenners Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) hun taken in het formatieproces neer nadat er informatie op een foto werd vastgelegd toen Ollongren het Binnenhof verliet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op de foto van ANP-fotograaf Bart Maat waren aantekeningen over de verkenningsgesprekken te zien waar onder het kopje "positie Omtzigt" de tekst "functie elders" te lezen was.

'Wat gebeurt hier allemaal?'

Van Eijck zegt dat Omtzigt hier het gesprek over wilde aangaan, maar dat er geen contact met hem is gezocht. "Hij is ook iemand die denkt: wat gebeurt hier allemaal?", aldus Van Eijck die telefonisch contact had met het Kamerlid.

Volgens de voormalige staatssecretaris en inmiddels voorzitter van de RAI-vereniging Van Eijck, heeft het CDA-Kamerlid samen met Renske Leijten van de SP Nederland behoed voor een veel grotere ramp door de toeslagenaffaire prominent op de agenda te krijgen. De voorkeursstemmen die hij en Leijten hiervoor kregen zijn "evident".

Van Eijck noemt het "bizar" dat Omtzigt via de krant moet vernemen dat er binnen de verkenning gesproken wordt over een andere functie voor hem. "Je wil niet dat dit je overkomt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie