Politiek
NOS

Verschillende organisaties roepen op om stilstand te voorkomen na val kabinet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verschillende organisaties roepen op om stilstand te voorkomen na val kabinet

Decentrale overheden, vakbonden, milieugroepen, netbeheerders en andere organisaties roepen de Eerste en Tweede Kamer op om stilstand op verschillende beleidsterreinen te voorkomen nu het kabinet gevallen is. In het NOS Radio 1 Journaal geeft voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW toelichting bij de brief die zij naar het parlement stuurden.

Video niet beschikbaar

Controversieel

Als een kabinet demissionair is, heeft dat gevolgen voor het uitvoeren van beleid. Doorgaans worden alleen nog lopende zaken afgehandeld, totdat het volgende kabinet is gekozen. Dat nieuwe kabinet zal zich dan weer buigen over omstreden of gevoelige onderwerpen.

Het is aan de Tweede Kamer om te beslissen welke onderwerpen "controversieel" zijn en dus niet mogen worden behandeld door het demissionair kabinet. Vandaag komt de Tweede Kamer terug van zomerreces voor een debat over de val van het kabinet.

Geen stilstand

Vakbonden, natuurorganisaties en bedrijfsleven richten zich in hun oproep aan het parlement specifiek op de klimaataanpak van het kabinet, die volgens hen niet gepauzeerd mag worden. "Het is in de eerste plaats een unieke coalitie die elkaar deze week in deze brief heeft, dat zegt wel wat over het draagvlak", aldus Thijssen. "De uitvoering van de klimaataanpak mag absoluut niet stilvallen. Er is natuurlijk allerlei wetgeving over wat er bijvoorbeeld met het elektriciteitsnet moet gebeuren. Dat heeft ontzettend veel invloed op hoe mensen en bedrijven kunnen verduurzamen."

Volgens de organisaties doen talloze burgers en bedrijven hun best om te verduurzamen. De focus ligt daarbij op de uitvoering, maar daarvoor is duidelijkheid en stabiliteit nodig vanuit de beleidskant, zeggen de verschillende partijen. Thijssen: "Mocht het niet lukken, betekent dat heel veel onzekerheid, voor werknemers en voor bedrijven, die allemaal klaarstaan om te verduurzamen. Als je onzeker bent, kun je niet investeren en kun je de klimaatdoelen niet halen."

Verschillende organisaties roepen op om stilstand te voorkomen na val kabinet

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie