Politiek
NOS

Val van kabinet zorgt bij veel organisaties voor onrust

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Val van kabinet zorgt bij veel organisaties voor onrust

Het kabinet-Rutte IV is gevallen, maar in Europa vervult Mark Rutte nog altijd een cruciale rol. Hij wordt binnen de Europese Unie en de NAVO als een belangrijke speler gezien en dat zal voorlopig niet veranderen, zegt Brussel-correspondent Ardy Stemerding in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

“Rutte is samen met de Hongaarse premier Orbán de langstzittende premier en er wordt in Brussel echt naar hem gekeken”, zegt Stemerding. "Ook tijdens de NAVO-top in Vilnius volgende week zal Rutte die rol moeten blijven pakken.”

Uitstel voor oplossingen

Het kabinet viel nadat onderhandelingen over het strengere asielbeleid waren stukgelopen. In Europa staat dat onderwerp ook op de agenda en de laatste tijd zijn er juist afspraken gemaakt. Rutte had daarin een redelijk prominente rol, zegt Stemerding. “Nadat Rutte een kopje koffie had gedronken met de Italiaanse premier Meloni, kregen de noordelijke en zuidelijke landen begrip voor elkaar en konden ze het plots eens worden.”

In Nederland lukte het Rutte dus niet om afspraken te maken over asiel. En nu dreigt door de val van zijn kabinet ook uitstel voor de oplossing van tal van andere problemen. De afhandeling van de toeslagenaffaire, de aardbevingsschade in Groningen en bijvoorbeeld de problemen in de ouderenzorg en jeugdzorg.

Gevolgen arbeidsmarkt

Vakbond CNV vreest dat ook de plannen voor de arbeidsmarkt vertraging oplopen, nu het kabinet demissionair is. Voorzitter Fortuin maakt zich vooral zorgen over de afspraken over de arbeidsmarkt, zoals het terugdringen van tijdelijk werk en het beëindigen van schijnzelfstandigheid. “Er lag net een brief voor de kamer om de plannen om te zetten in wetgeving en dat gaat nu helemaal stil vallen.” zegt Fortuin.

Volgens Fortuin “schreeuwt” de arbeidsmarkt om oplossingen. “De arbeidsmarkt kan niet wachten op een nieuw kabinet, want alle ontwikkelingen gaan gewoon door. Mensen worstelen nog steeds om tot fatsoenlijke inkomsten en arbeidsvoorwaarden te komen.”

Klimaatorganisaties ongerust

Ook Andy Palmen, directeur Greenpeace Nederland, zegt niet te kunnen wachten op een nieuw kabinet: “Dit kunnen we ons niet permitteren. We hebben grote problemen in ons land, rond stikstof en klimaat”.

Toch is hij niet verbaasd over het einde van Rutte-IV. “We hebben een kibbelend kabinet dat niet door kan pakken. Dan is het onvermijdelijk dat het valt, maar het is wel heel zorgelijk. We hebben ongelofelijke haast en nu staat het land stil”, zegt Palmen.

LTO: 'Val betekent onzekerheid voor landbouw'

De val van het kabinet betekent onzekerheid voor boeren, tuinders, kwekers en telers, zegt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak. Hij hoopt dat er snel een nieuw kabinet komt dat handelt in het belang van boeren en tuinders. Bij de Provinciale Statenverkiezingen behaalde de BBB een grote overwinning. Dat heeft volgens LTO-voorzitter Van der Tak laten zien "dat mensen veel waarde hechten aan de Nederlandse landbouw.”

Maandag debatteert de Tweede Kamer over de val van het kabinet. Nieuwe verkiezingen zijn op z'n vroegst in november.

Wat betekent de val van het kabinet voor internationale rol Rutte?

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie