Politiek
NOS

Greenpeace: 'Ander type kabinet nodig dat wél durft door te pakken op klimaat'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Greenpeace: 'Ander type kabinet nodig dat wél durft door te pakken op klimaat'

Het asielbeleid deed kabinet Rutte IV de das om, maar het kabinet kende natuurlijk veel meer moeilijke onderwerpen, zoals het stikstofdossier en het klimaatprobleem. Directeur van Greenpeace Nederland, Andy Palmen, reageert in het Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

"Ik dacht vooral: dit was onvermijdelijk", zegt Palmen, "Maar we kunnen het ons niet permitteren. Er zijn grote problemen in ons land, zoals stikstof en klimaat. En dan hebben we een kibbelend kabinet dat niet door kan pakken. Ze vertellen niet het eerlijke verhaal aan tegen boeren en pakken de industrie niet aan. Dan is het onvermijdelijk dat je valt."

Frisse wind is nodig

De grootste zorg zit voor Palmen in het bevriezen van het beleid, omdat er nu geen beslissingen worden genomen. "Het stikstofdossier kan nu echt niet een jaar bevroren worden, want de natuur staat er echt slecht voor. En toch staat het land weer stil."

"Je kunt dit niet alleen Rutte verwijten, het is de collectieve politiek te verwijten", zegt Palmen. "We hebben een kabinet nodig dat durft door te pakken. Ook in de provincies, rond de energie strategieën die moeten worden uitgevoerd. Daar hebben we gewoon een ander type kabinet voor nodig."

Greenpeace blijft actie voeren

In juni stuurde Greenpeace een brandbrief aan de Staat over het stikstofdoel voor 2030. "Voor nu tellen we onze knopen. Maandag om 09.00 uur komen we met leden bijeen om te kijken wat we gaan doen. We zullen er alles aan doen om - op een vreedzame manier - de klimaatcrisis helpen op te lossen."

Ondanks het feit dat het kabinet nu demissionair is, ziet Palmen nog steeds nut in het voeren van actie. "Je kunt ook naar de rechter stappen. Het was niet alleen een treuzelend kabinet, maar ook een kabinet dat regels aan z'n laars heeft gelapt. We gaan maandag bespreken welke stappen we daar als Greenpeace tegen willen nemen."

Greenpeace: 'Ander type kabinet nodig dat wél durft door te pakken op klimaat'

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie