Politiek
NOS

Frans Timmermans blikt terug op een jaar oorlog in Oekraïne

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Frans Timmermans blikt terug op een jaar oorlog in Oekraïne

Op 24 februari is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Brussel-correspondent Kysia Hekster sprak met Frans Timmermans voor Met het Oog op Morgen. Hoe kijkt de eurocommissaris naar een jaar oorlog in Oekraïne?

Ook in Brussel wordt stilgestaan bij een jaar lang oorlog in Oekraïne. "De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft aangekondigd op op 24 februari met een het tiende sanctiepakket tegen Rusland te komen," vertelt Hekster. "Het was een heel heftig jaar, ook voor de Europese Unie."

EU-lidmaatschap

Hekster vraagt Timmermans hoe hij hoorde dat de oorlog begonnen was. "Ik hoorde het op het nieuws", zegt Timmermans. "We zaten er al lange tijd op te wachten, omdat de Amerikanen en de Britten al heel vroeg over dit soort dreigingen communiceerden. Zij zeiden dus al vrij snel: er zit een oorlog aan te komen."

"Het kandidaat lidmaatschap van Oekraïne is voor groot belang geweest voor de Europese Unie. In de eerste plaats moeten we erkennen dat omdat onze geschiedenis een andere wending heeft gekregen, we anders aankijken tegen uitbreiding. Dat proces moet sneller. Aan de andere kant blijft het proces wel heel erg ingewikkeld. Om te beloven dat het binnen twee jaar kan is niet realistisch. Het moet allemaal goed worden uitgewerkt en met een land als Oekraïne is dat niet eenvoudig."

"Oekraïne heeft uiteraard weinig begrip voor de lengte van dat proces. Ze zitten in een lastige situatie en hebben haast. Dat leidt niet tot ruzie, want ze weten dat ik ze wil helpen met het lidmaatschap. Maar ik wil ze ook een reality-check geven van wat er allemaal nodig is, dat is ook mijn rol."

Klimaat

"Voor mijn eigen dossier, klimaat, heeft de oorlog ook een grote rol gespeeld. Ik denk dat de richting niet is veranderd, maar het tempo is omhoog gegaan. Zeker bij de omschakeling naar duurzame energie, omdat we versneld afmoeten van Russische energie."

"Aan de andere kant is er voor sommige onderwerpen in de Green Deal weer minder aandacht. De milieu-onderwerpen komen nu onder druk te staan. Zoals minder verbruiken en overschakelen naar elektriciteit. Het is onze taak om de lidstaten ervan te overtuigen dat het beschermen van de biodiversiteit en het milieu even belangrijk is als het reduceren van onze uitstoot."

Sanctiepakket Rusland

"Er komt een nieuw sanctiepakket tegen Rusland. Een heleboel is al gedaan, maar we kunnen sommige dingen nog strenger maken. We kunnen bijvoorbeeld de sanctielijst uitbreiden, we kunnen kijken naar de banken die we niet meer toelaten."

"We zullen daarmee door blijven gaan omdat we, ondanks alle mist vanuit Rusland, zien dat de sancties echt effect hebben. Ze doen het systeem echt pijn. En dat is precies de bedoeling."

Frans Timmermans over een jaar oorlog in Oekraïne

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie