Binnenland
BNNVARA

Frans Timmermans: 'Banken, schrijf leningen intensieve landbouw af'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Frans Timmermans: 'Banken, schrijf leningen intensieve landbouw af'

Volgens Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans moet Europese landbouw drastisch hervormd worden. In een nieuwe uitzending van Zembla roept hij onder andere de Rabobank op om leningen op intensieve landbouw af te boeken.

In De Nieuws BV noemt Ton van der Ham, journalist bij Zembla, het een opmerkelijk appèl van de Eurocommissaris. Timmermans presenteerde in mei 2020 zijn 'Farm to Fork' strategie met ambitieuze milieudoelstellingen. In 2030 moet het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zijn gehalveerd. Het aandeel biologische landbouw moet omhoog naar 25 procent. In Nederland is nu 4 procent van de totale landbouw biologisch.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoge schulden en lopende contracten

Door een hoge schuldenlast en lopende contracten wordt het voor Nederlandse boeren nagenoeg onmogelijk gemaakt om grote stappen te zetten richting verduurzaming, of om om te schakelen naar biologische landbouw. Dat komt doordat zij de afgelopen decennia veel hebben geïnvesteerd in intensivering en uitbreiding. Daarvoor hebben ze hoge leningen moeten afsluiten bij banken en verplichtingen moeten aangaan bij leveranciers. Kortom: boeren kunnen de omslag naar een meer duurzame landbouw niet alleen maken.

Bedrijven die de intensieve landbouw financieren, moeten daarom hun verantwoordelijkheid nemen, vindt Timmermans. De Rabobank is wereldwijd een van de grootste financiers van de landbouw, met 100 miljard aan investeringen, waarvan 1,5 miljard euro in pesticiden. Dat blijkt uit het recent gepubliceerde leningenoverzicht van 2020. Van die 100 miljard is ruim 30 miljard geïnvesteerd in de Nederlandse landbouw. Het merendeel van de Nederlandse agrariërs, 85 procent, is klant bij de Rabobank.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oproep van Timmermans

Timmermans: "Ik zeg tegen de Rabobank, en dat zeg ik tegen alle financiële instellingen, kijk eens goed naar je boeken. Welke leningen die je hebt uitstaan, hebben nog toekomst?"

Investeringen in landbouwmethodes die de biodiversiteit bedreigen, zou de bank moeten afschrijven, zegt de Eurocommissaris. "Want als ze dat niet doen, hebben ze over een aantal jaren leningen in de boeken staan die niets meer opbrengen, die ze helemaal kwijt zijn", aldus Timmermans tegen Zembla.

Kijk voor meer informatie de uitzending van Zembla van 25 maart terug.

Appel van Timmermans

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie