Politiek
KRO-NCRV

Lege stoel van Omtzigt is signaal vanuit overige partijen: 'Dit is bedacht'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lege stoel van Omtzigt is signaal vanuit overige partijen: 'Dit is bedacht'

NSC-leider Pieter Omtzigt was niet bij het meest recente gesprek tussen PVV, VVD, BBB en informateur Plasterk. Omtzigt liet de dag ervoor weten niet meer te willen onderhandelen, maar er werd toch een lege stoel aan tafel gezet voor de politicus. "Dit is bedacht", zegt Ingrid Spijkers, de hoofdredacteur van Omroep Fryslân, in het Mediaforum van Spraakmakers.

Het mediaforum met Ingrid Spijkers en Tessel Linders

De media mogen doorgaans "nooit" bij dit soort gesprekken zijn, maar voor de lege stoel van Omtzigt werd een uitzondering gemaakt. "Heel erg", vindt Spijkers. Ook de reacties op Omtzigt keuze om er niet bij te zijn, maakt veel los. Het gaat Spijkers vooral om de quote van Wilders waarin hij zegt dat de NSC-leider "bij moet komen" en hem vervolgens "veel beterschap en sterkte" wenst.

Twijfel zaaien

"Sterkte is wel een ingewikkeld woord. Het impliceert dat het heel slecht met hem gaat, dat is anders dan dat hij moe is. Dat grijpt natuurlijk terug op de tijd dat Omtzigt overspannen thuiszat", reageert Tessel Linders, politiek verslaggever bij Omroep Brabant. "Daarmee weet je met een woord de betrouwbaarheid van Omtzigt onderuit te halen. Kan deze man het wel aan? Daarmee ga je twijfel zaaien."

'Volstrekt normaal'

Voordat Omtzigt aankondigde niet meer te onderhandelen, gingen er tweetjes over en weer tussen de overige partijleiders. "Omdat Omtzigt niet reageert, is er ongetwijfeld iets aan de hand. Terwijl het volstrekt normaal zou zijn als je als politicus de keuze maakt om niet in discussie te gaan op X", vindt Linders. "Als dit de betrouwbaarheid moet worden van de nieuwe politiek, wens ik iedereen succes", voegt Spijkers toe.

Oplossing

"Het is nu allemaal de schuld van Omtzigt. Dat vind ik een beetje ingewikkeld", zegt Linders. Volgens de politiek verslaggever is het de taak van alle vier de partijen om samen met Plasterk goede gesprekken te voeren. "Dit is voor niemand een oplossing." Het is nog maar de vraag hoe dit afloopt. "De achterban van deze partijen wil nog steeds dat dit goed komt", denkt Linders.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie