Politiek
KRO-NCRV

Kan de formatie sneller? 'Dit is een ritueel dat we moeten accepteren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan de formatie sneller? 'Dit is een ritueel dat we moeten accepteren'

De uitdagingen voor Nederland zijn enorm, maar de kabinetsformatie lijkt voorlopig vast te zitten. Moet er meer haast worden gemaakt in Den Haag? Volgens politiek commentator Kees Boonman zullen deze vijf partijen uiteindelijk toch verder gaan, maar moeten we het “ritueel” rondom de kabinetsformatie voorlopig accepteren.

“Iedereen doet een beetje moeilijk om straks bij de onderhandelingen échte eisen te kunnen stellen”, zegt Boonman bij Spraakmakers. Hij verwacht niet dat een van de partijen nu al afscheid gaat nemen. “Het moet toch met de middenpartijen gebeuren."

Volgens de politiek commentator wordt er onnodig kritisch over informateur Mariette Hamer geschreven, zij zou het proces te lang laten lopen. “Misschien gaat het ons nog wel verbazen en ligt er volgende week een rapport dat deze vijf partijen met elkaar in gesprek gaan.”

Stevige coalitie

SER-kroonlid Steven van Eijck denkt niet dat er nu grote haast gemaakt moet worden. Een toekomstig kabinet moet volgens hem enorme besluiten nemen en daarvoor heb je een stevige coalitie nodig.

“De vraagstukken zijn zo groot dat het belangrijk is dat er vanuit de inhoud echt iets komt. We moeten niet met de grootst mogelijke spoed een kabinet in elkaar kloppen", zegt Van Eijck. Het is volgens hem in het belang van Nederland dat het toekomstig kabinet zich richt op de lange termijn en niet maar twee jaar volmaakt.

Quote

Er moet nog écht wel wat gebeuren

Steven van Eijck

Van Eijck zat in 2002 namens de LPF aan de formatietafel in wat uiteindelijk het eerste kabinet Balkenende werd. Net als Boonman denkt hij dat deze “rituele dans” van de partijen een proces dat erbij hoort. “Er moet echt nog wel wat gebeuren voordat men zich over de inhoud kan buiten.”

Klimaat

Volgens Ed Nijpels, voorzitter van het Klimaatberaad, is er wél haast geboden bij de kabinetsformatie. “We lopen al achter met het klimaatbeleid."

Het zou volgens Nijpels dan ook goed zijn als het kabinet zich ‘missionair’ zou zien om beslissingen te kunnen nemen over het klimaat. "Net zoals ze dat voor corona doen."

Volgens Nijpels toont de recente rechtszaak tegen Shell en de eerdere Urgenda-zaak aan dat het klimaat geen politieke keuze is, maar juist a-politiek. "Maatregelen moeten toch getroffen worden, ongeacht de kleur van het kabinet."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie