Politiek
BNNVARA

Sigrid Kaag (D66) wil blijven staan voor idealen tegen negatieve krachten in: 'Doen wat mogelijk is'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sigrid Kaag (D66) wil blijven staan voor idealen tegen negatieve krachten in: 'Doen wat mogelijk is'

Blijven staan voor je idealen en het goede doen tegen alle negatieve krachten in, dat is hoe D66-lijsttrekker Sigrid Kaag zich laat inspireren door de moeder overste van een kindertehuis in Bethlehem. Dat is ook de reden dat zij zuster Sophie toevoegt aan de eregalerij van het Museum voor de Democratie van De Nieuws BV.

Kaag leerde de 85-jarige moeder overste, zuster Sophie, kennen door haar vriendenkring in Jeruzalem. De lijsttrekker van D66 haalt voor haar werk als politicus inspiratie uit de 'tomeloze inzet en innerlijke kracht' van zuster Sophie.

"Het is haar overtuiging dat het altijd beter is het goede te doen tegen alle negatieve krachten in. We moeten allemaal opkijken naar dit soort mensen, omdat ze ons laten zien wat het goede in de mens is. Al maken we fouten, al zijn we kwetsbaar. Je moet altijd het goede in mensen ontdekken", vertelt Kaag.

Eregalerij van het Museum van de Democratie

In aanloop naar de verkiezingen vullen verschillende lijsttrekkers de eregalerij van het Museum van de Democratie met hun heldinnen of helden. In De Nieuws BV leggen de lijsttrekkers uit waarom iemand een plekje verdient in de eregalerij en hoe deze persoon haar of hem heeft geïnspireerd.

Zuster Sophie leidde lange tijd een kindertehuis in Bethlehem, in de Palestijnse gebieden. Inmiddels is ze met pensioen. "In al die jaren dat zij daar aan het roer stond, gebeurde er heel veel", zegt Kaag. "Conflict, strijd, de opkomst van Hamas. In al die jaren ving zijn kinderen op, net als ongehuwde moeders die ongewenst zwanger waren."

Voor de duvel niet bang

Werd er een baby gevonden, dan werd zuster Sophie gebeld. "Ze ging dan letterlijk en figuurlijk door vuurpelotons met een ambulance als er een baby op een vuilnisbelt werd gevonden. De moeders lieten vaak de baby's daar achter. Ze werd dan gebeld door een Israëlische of een Palestijnse commandant. Ze stapte in de auto. Midden in de nacht, 2.00 uur 's ochtends, door de donkere dalletjes, ging ze het kind ophalen, proberen te redden en ervoor zorgen."

Volgens Kaag is zuster Sophie zowel krachtig als geestig. "En ze was voor de duvel niet bang. Ze zei waar het op stond en ze deed alles, maar dan ook alles voor de kinderen die zij wilde beschermen. Ze heeft haar hele leven aan deze kinderen en hun moeders gegeven. Ze vond altijd oplossingen."

'We hebben niet genoeg kunnen doen met Moria-deal'

Met een moeder overste als inspiratiebron, zou je het sluiten van de Moria-deal niet verwachten. "Een lelijke deal", zo omschreef ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers de deal al eens. Ook Kaag is niet blij met die gesloten deal. "Ik vind hem ook verschrikkelijk." Toch denkt ze dat ook zuster Sophie deze deal had gesloten. "Zij moest ook heel veel afspraken maken, omdat dat uiteindelijk het enige haalbare was op dat moment."

"We kunnen helaas niet alles bereiken wat we willen, zeker niet in de politiek, maar we moeten voor onze idealen blijven staan", vervolgt Kaag. Volgens haar waren er maar twee partijen (D66 en de ChristenUnie) die zich bekommerden om het lot van de mensen op het Griekse eiland. "De meerderheid is überhaupt niet voor steun. Een groot deel van de partijen is niet meer voor ontwikkelingssamenwerking en wil wegkijken van dit soort situaties."

Heeft D66 dan de juiste beslissing genomen?, vraagt Kaag zichzelf af. "We hebben niet genoeg kunnen doen. We hebben gedaan wat mogelijk was. Dat is waarom zuster Sophie ook met pijn in haar hart deze deal had gesloten." In de toekomst zal Kaag echter 'liever niet' weer zo'n deal sluiten.

Stopgezette adoptie en aandacht voor pleegzorg

Zelf adopteerde Kaag een kind uit het kindertehuis in Bethlehem. Ook woonde de D66-fractievoorzitter in een pleeggezin. Waarom worden er in het verkiezingsprogramma dan maar twee zinnen gewijd aan pleegzorg, waarvan bekend is dat er een flink tekort aan is in Nederland? Moet daar meer aandacht voor komen? "Ja zeer zeker", stelt Kaag. Zelf draagt ze dat uit: "Ik vind het ontzettend belangrijk dat mensen aangemoedigd worden als pleegouder."

Datzelfde geldt voor adoptie. "Ik ben ook een voorstander van het mogelijk blijven maken van interlandelijke adoptie, mits dat onder de juiste omstandigheden blijft gebeuren. Dat moet zorgvuldig zijn", zegt Kaag. Het kabinet heeft na een stevig rapport de interlandelijke adoptie tijdelijk stilgelegd. Iets wat Kaag verstandig vindt, maar wel zo snel mogelijk weer op gang ziet komen.

Kaag: "Je moet naar alle facetten kijken: er zijn verschrikkelijke dingen gebeurd, maar we kunnen in deze fase vooruit kijken. Er zijn besluiten genomen: er komt een meldpunt, een kenniscentrum en er komt steun. Ik vind het belangrijk dat het in de toekomst onder nieuwe kaders weer voortgang kan vinden, omdat het zoveel kan doen voor het leven van een kind en de ouders."

Het Museum van de Democratie met lijsttrekker Sigrid Kaag

Blijf op de hoogte van de verkiezingen

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie