Politiek
BNNVARA

Sylvana Simons (BIJ1): 'Het kabinet laat zich niet adviseren door de Kamer'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sylvana Simons (BIJ1): 'Het kabinet laat zich niet adviseren door de Kamer'

Het politieke debat lijkt steeds meer te verruwen. Is het erger dan normaal? En waardoor komt dat? Daarover spreken politiek duider Peter Kee en presentator Roelof de Vries in De Nieuws BV met Sylvana Simons van BIJ1. Nieuw in de Kamer en juist fel tegen de nare sfeer in de Kamer. Maar moet je daar als partij niet aan meedoen? Kun je wel buiten dat Haagse theater blijven?

“De felle en soms heftige debatten zijn niet nieuw”, zegt Peter Kee. “Wilders doet dit natuurlijk al jaren. Maar hij was lang het buitenbeetje. Nu begint het normaler te worden”. Kee ziet de beruchte Nacht van Rutte van 1 april dit jaar wel als een soort kantelpunt. “Vroeger waren het uitglijders van twee typetjes die het deden, nu is het veel breder en meer ontwrichtend. Ieder minipartijtje wil scoren.”

Eindeloos doorzeuren over incidentjes

Spektakel in de Tweede Kamer, daar is op zich niet zoveel mis mee toch? Het houdt het wel spannend, zou je zeggen. Dat beaamt Kee ook: “Ik houd als geen ander van spektakel. Maar als je elke keer een nieuw record vestigt bij hoe lang de formatie duurt, dan ga je niet lekker. De meest debiele dingen worden gezegd, inhoudelijke argumenten hoor je nauwelijks en er wordt eindeloos doorgezeurd over incidentjes. Terwijl er echt wel noodzaak is om tot een regeren te komen”

De inhoud mist. Dat ziet Peter Kee bijvoorbeeld bij de debatten met de verschillende informateurs (Tjeenk Willink, Hamer en Remkes) over hun eindverslagen. “Het ging nergens over en duurde een eeuwigheid. Iedereen moest z’n zegje doen. Het ging maar weinig over de daadwerkelijke eindverslagen van de informateurs.”

Wildgroei aan politieke partijen

Is het dan de schuld van de enorme hoeveelheid aan partijen? Volgens Kee draagt dat er wel aan bij, maar Sylvana Simons ziet dat anders. “Ik zie een wanhopige Kamer”, zegt de leider van BIJ1, “die blij is met alles wat ze nog kunnen krijgen zodat ze tegen hun achterban kunnen zeggen: we hebben nog een half uurtje van de avondklok afgesnoept of geregeld dat de QR-code niet geldt bij amateursport.” Puntjes scoren dus. Simons: “Het is een reactie op een kabinet waar niet mee te dealen en wheelen valt en zich niet laat adviseren of bevragen over de voorgestelde beleidsmaatregelen.”

Wanhopige Tweede Kamer

“Het is ook een beetje wanhoop denk ik, een sleetsheid die in de relatie is gekomen tussen kabinet en Kamer”, vertelt Simons. Het Kamerlid beaamt wel dat de debatten lang duren, maar vindt niet dat de hoeveelheid aan partijen bijdraagt aan deze sfeer en aan de ellenlange formatie. “Het zijn niet de kleine partijen die de formatie traineren of die desastreus beleid voorstellen en uitvoeren, of niet mee- of tegenstemmen omdat ze geen onderdeel zijn van de coalitie. Het gaat hier om dat middelste blok”, zegt Simons.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie