Naar homepage
Onderzoek

ChristenUnie wil prostitutiebeleid aan formatietafel bespreken
KRO-NCRV

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. ChristenUnie wil prostitutiebeleid aan formatietafel bespreken

De ChristenUnie wil een prostitutiebeleid, dat meer vanuit de landelijke overheid wordt aangestuurd. Nu kunnen gemeenten zelf de regels opstellen, waardoor er op lokaal niveau verschillen zijn in wat sekswerkers wel of niet mogen. Tweede Kamerlid Mirjam Bikker zegt in Pointer (KRO-NCRV) dat dit de inzet wordt van haar partij bij de formatiebesprekingen.

Sinds het afschaffen van het bordeelverbod in 2000 hebben gemeenten de ruimte gekregen om hun eigen beleid in te vullen. Uit onderzoek van Pointer blijkt dat in de ene gemeente de sekswerker 18 jaar moet zijn om als sekswerker aan de slag te gaan. In andere gemeenten is dat weer 21 jaar. Ook zijn er slechts drie gemeenten die sekswerkers toestaan om hun klanten thuis te ontvangen.

Uniform beleid

In Den Haag zijn verschillende pogingen gedaan om tot een meer uniform beleid te komen, maar dat is tot nu toe niet gelukt. Mirjam Bikker: “De ene gemeente doet het weer heel anders dan de andere gemeente. Dat komt omdat we in Den Haag maar niet doorpakken met wetgeving, die ook bij de aanpak van mensenhandel echt behulpzaam zou zijn. De ChristenUnie maakt zich zorgen dat dit nog steeds landelijk niet is geregeld.”

In de Tweede Kamer ligt nog het wetsvoorstel regulering sekswerk, maar dat is controversieel verklaard. Het wetsvoorstel voorziet in een landelijke vergunningsplicht voor sekswerkers en een verhoging van de leeftijd naar 21 jaar. De ChristenUnie is voorstander van het wetsvoorstel en wil het prostitutiebeleid ook tijdens de formatie aan bod laten komen.

Pointer Radio

Pointer Radio brengt iedere week op zondag om 19:00 uur een reportage over een onderwerp dat nieuwe feiten en nieuwe inzichten oplevert. Pointer Radio onderzoekt kritisch het beleid van onze overheden en kijkt naar de consequenties van dat beleid voor ons allemaal. Met nieuwe feiten en onthullingen proberen we met onze onderwerpen nieuws te maken. Meer Pointer.

Ster advertentie
Ster advertentie