Onderzoek
KRO-NCRV

ChristenUnie wil prostitutiebeleid aan formatietafel bespreken

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. ChristenUnie wil prostitutiebeleid aan formatietafel bespreken

De ChristenUnie wil een prostitutiebeleid, dat meer vanuit de landelijke overheid wordt aangestuurd. Nu kunnen gemeenten zelf de regels opstellen, waardoor er op lokaal niveau verschillen zijn in wat sekswerkers wel of niet mogen. Tweede Kamerlid Mirjam Bikker zegt in Pointer (KRO-NCRV) dat dit de inzet wordt van haar partij bij de formatiebesprekingen.

Pointer Prostitutiebeleid

Sinds het afschaffen van het bordeelverbod in 2000 hebben gemeenten de ruimte gekregen om hun eigen beleid in te vullen. Uit onderzoek van Pointer blijkt dat in de ene gemeente de sekswerker 18 jaar moet zijn om als sekswerker aan de slag te gaan. In andere gemeenten is dat weer 21 jaar. Ook zijn er slechts drie gemeenten die sekswerkers toestaan om hun klanten thuis te ontvangen.

Uniform beleid

In Den Haag zijn verschillende pogingen gedaan om tot een meer uniform beleid te komen, maar dat is tot nu toe niet gelukt. Mirjam Bikker: “De ene gemeente doet het weer heel anders dan de andere gemeente. Dat komt omdat we in Den Haag maar niet doorpakken met wetgeving, die ook bij de aanpak van mensenhandel echt behulpzaam zou zijn. De ChristenUnie maakt zich zorgen dat dit nog steeds landelijk niet is geregeld.”

In de Tweede Kamer ligt nog het wetsvoorstel regulering sekswerk, maar dat is controversieel verklaard. Het wetsvoorstel voorziet in een landelijke vergunningsplicht voor sekswerkers en een verhoging van de leeftijd naar 21 jaar. De ChristenUnie is voorstander van het wetsvoorstel en wil het prostitutiebeleid ook tijdens de formatie aan bod laten komen.

Pointer Radio

Pointer het onderzoeksjournalistieke platform van KRO-NCRV brengt eens in de twee weken op zaterdag om 14:00 uur reportages over onderwerpen die nieuwe feiten en nieuwe inzichten opleveren.

Voor meer informatie over dit onderzoek of andere onderzoeken van Pointer ga je naar pointer.kro-ncrv.nl. Kijk iedere zondag om 22:10 uur naar Pointer op tv op NPO 2 of luister zaterdag om 14:00 uur naar NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie