Politiek

'Fusie fracties GroenLinks en PvdA nu niet aan de orde in Amsterdam'

KRO-NCRV
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Fusie fracties GroenLinks en PvdA nu niet aan de orde in Amsterdam'

Lijsttrekker van GroenLinks in Amsterdam, Rutger Groot Wassink, is nog niet bezig om met de PvdA gezamenlijke verkiezingsposters te ontwerpen. “Ik wil wel op inhoud samenwerken, maar ik ben er op voorhand niet voor om fracties samen te voegen”, aldus de lijsttrekker bij 1 op 1.

Rutger Groot Wassink is wethouder namens GroenLinks in de hoofdstad en het boegbeeld van de grootste partij in Amsterdam met tien zetels in de gemeenteraad. Bij de komende verkiezingen in maart 2022 is hij opnieuw de lijsttrekker. Maar of dat van een partij wordt die zich net als in Den Haag vastklampt aan de PvdA, weet hij nog niet.

Aanleiding voor deze vraag is de oproep die afgelopen weekend in Het Parool werd geplaatst door verschillende partij-prominenten van zowel de PvdA als GroenLinks. Onder anderen oud-burgemeester Job Cohen en voormalig wethouders als Walter Etty, Maarten van Poelgeest en Pieter Hilhorst riepen op om na de gemeenteraadsverkiezingen 'verregaand' samen te werken.

Amsterdam

“In Amsterdam werken we heel intensief samen en op de lange termijn is samenwerking onvermijdelijk. Vooral als je ziet dat links het de afgelopen jaren moeilijk heeft, ook met het eigen verhaal.” Hoe kijkt Groot Wassink aan naar de ingezonden brief van afgelopen zaterdag in Het Parool? Daar wil hij voorafgaand aan de ledenvergadering van 13 november nog niet over nadenken. “Je moet zowel als in Den Haag als in Amsterdam geen omomkeerbare stappen zetten.”

En waarom alleen maar denken aan een exclusieve, hechtere band met de sociaaldemocraten, aldus de Amsterdamse lijsttrekker? Want ook met de SP of BIJ1 heeft GroenLinks volgens hem veel raakvlakken. “Ik wil wel op inhoud samenwerken, maar ik ben er op voorhand niet voor om fracties samen te voegen.”

'Dubieuze samenwerking'

“Ik ben heel erg voor een linkse samenwerking. Sterker nog, ik heb bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen het initiatief genomen om met GroenLinks, PvdA en de SP een links pact te sluiten.” Maar in Den Haag heeft deze verstrengeling geen succes gebracht. Sterker nog, de twee partijen zijn buitenspel gezet bij de formatiegesprekken en uit onvrede over die samenwerking heeft een prominent partijlid van GroenLinks, Bart Snels, de Tweede Kamer verlaten.

Volgens Groot Wassink is het mislukken van de linkse samenwerking in Den Haag vooral te wijten aan de “dubieuze samenwerking van het CDA en de VVD”. De wethouder zegt ook voorstander te zijn van landelijk samen optrekken op links. “Ze nemen elkaar dan minder de maat en vechten elkaar ook minder de tent uit.” Maar in deze formatie lijkt het niet echt te werken, aldus Groot Wassink. Volgens hem houdt rechts daarvoor de deur voor links te veel dicht.

Regeringsverantwoordelijkheid

“Het lijkt erop dat dit kabinet een voortzetting gaat worden van het kabinet dat is afgetreden door de toeslagenaffaire.” GroenLinks had volgens de Amsterdamse lijsttrekker in dit nieuwe kabinet ook moeten meeregeren. “Het is geen geheim dat ik vond dat GroenLinks ook alleen, zonder de PvdA, de regeringsverantwoordelijkheid had moeten nemen. Ik was daar voor geweest.”

Het zou wel lastig zijn geweest om als enige linkse partij in het kabinet te gaan zitten. “Dan heb je veel uit te leggen aan je kiezer, maar ik vind wel dat we dat hadden moeten doen.”

Hij heeft dan ook begrip voor zijn partijgenoot Bart Snels die een paar weken terug zijn Kamerzetel heeft opgegeven uit onvrede over de vasthoudendheid van Jesse Klaver en Lilianne Ploumen om alleen samen te onderhandelen en anders niet. “Politiek gaat over machtsvorming, dus om besturen. Ik vind dat GroenLinks er altijd naar moet streven deel uit te maken van een kabinet.”

“Heel jammer” vindt Groot Wassink het dat dat deze formatie weer niet is gelukt.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie