Politiek
KRO-NCRV

'Onbegrijpelijk' dat vaccinatieplicht op kinderopvang nog niet is doorgevoerd: 'Het is niet veilig'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Onbegrijpelijk' dat vaccinatieplicht op kinderopvang nog niet is doorgevoerd: 'Het is niet veilig'

De VVD heeft naar aanleiding van de dalende vaccinatiegraad een wetsvoorstel ingediend om een vaccinatieplicht voor de kinderopvang door te voeren. Een omstreden voorstel, met voor- en tegenstanders. "De kinderopvang heeft de wettelijke verplichting om voor kinderen een veilige omgeving te bieden. Dat kan niet op het moment dat kinderen niet gevaccineerd zijn", zegt Gjalt Jellesma, van belangenvereniging BOINK, bij Spraakmakers.

"Het is een maatschappelijk probleem waar de kinderopvang veel last van heeft. Het is niet veilig en dat zou het uitgangspunt moeten zijn", vervolgt Jellesma. Maar welk gevaar lopen ongevaccineerde kinderen eigenlijk? Petra de Jong, de voorzitter van AJN Jeugdartsen, meldt dat er momenteel uitbraken zijn van kinkhoest, mazelen en bof, waar veel risico's bij komen kijken. "De meeste kinderen komen er ongeschonden doorheen, maar je kunt het van tevoren niet voorspellen", legt De Jong uit.

Risico's

"Je kan er een longontsteking of hersenontsteking van krijgen. Je kunt eraan overlijden. Je kunt complicaties krijgen die je leven lang overhoudt", vervolgt De Jong. Sinds corona zijn er volgens De Jong "zeker meer" vaccinatietwijfelaars, omdat mensen "minder vertrouwen" in de overheid. Toch is De Jong niet per se voor een vaccinatieplicht. "Wij zetten in op de dialoog aangaan met de ouders, zodat ze een weloverwogen beslissing kunnen nemen."

Volksgezondheid

"Het is droevig dat het opnieuw bevestigd moet worden hoeveel levens vaccinaties hebben gered", zegt Heleen Dupuis, medisch ethicus en voormalig Eerste Kamerlid namens de VVD. Dupuis vindt het "onbegrijpelijk" dat dit wetsvoorstel er niet makkelijk doorheen komt. "Dit is een maatregel van volksgezondheid die voor iedereen van belang is", aldus de medisch ethicus. "Je geeft je kind toch niet de kans om allerlei nare ziektes te krijgen."

'Botsing van grondrechten'

Daarnaast benadrukt Dupuis hoe "gevaarlijk" het is wanneer de vaccinatiegraad daalt. "Dit is een neergang van redelijkheid. Ik vind het buitengewoon betreurenswaardig." Medisch ethicus Theo Boer ziet een "botsing van grondrechten" en is niet voor een verplichting. "Als je mensen gaat verplichten zich te vaccineren, dan komen we op termijn in een samenleving waarin de overheid ontzettend veel voor ons bepaalt."

"Het is de keuze van de ouders. Maar moeten de kinderen van ouders die nog niet gevaccineerd kunnen worden het risico lopen omdat andere ouders bepalen het niet te doen?" reageert luisteraar Marinus van den Brink. Politicoloog Tom van der Meer benadrukt dat het geen echte plicht zou worden als het wetsvoorstel wordt aangenomen. "Het is een sterke vorm van drang. Je bent het niet verplicht. Je kunt alleen niet meer naar de kinderopvang. Keuzes hebben gevolgen."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie